Срещу бившия премиер Бойко Борисов, неговия PR Севделина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов е образувано досъдебно производство за изнудване, извършено в периода 2015 - 2019 година. Това съобщиха от прокуратурата, цитирани от Българското национално радио.

24-часовото задържане на Бойко Борисов приключва тази вечер в 21:40 часа, това на Владислав Горанов - около полунощ на Владислав Горанов, а в 2:00 ч. през нощта - на Арнаудова.

Все още не е ясно дали прокуратурата ще поиска удължаване на срока на задържането им.

Не се съобщава кое е изнудваното лице но вицепремиерът Асен Василев обяви, че става въпрос намиращият се в Дубай Васил Божков. От държавното обвинение цитират факса от МВР, че първото действие по разследването е бил разпит на свидетел. Както съобщи по-рано днес премиерът Кирил Петков, това е бил самият той.

Сезирането на Софийската градска прокуратура дава отговор на въпроса за ролята на Европейската прокуратура.

Задържането на Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов не е по неин сигнал, защото ако беше, компетентната прокуратура трябваше да е специализираната, казват още от държавното обвинение.

Бойко Борисов е задържан при операция в БанкяПровежда се мащабна операция на ГДНП по 20 случая на европейската прокуратура


По-рано днес говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова съобщи, че наблюдаващият прокурор по делото за Бойко Борисов е вече определен.

Тя обаче не пожела да посочи неговото име.

„Нека колегата да има възможност да се запознае с материалите по делото. Евентуално тогава ще дадем допълнителна информация”, уточни тя.