Да имаш добър приятел на работа, на когото можеш да се довериш, може да бъде благословия в тези трудни времена.

Изследванията установяват, че това може дори да предизвика по-голямо удовлетворение от работата.

Означава ли обаче, че сте в неизгодна позиция, ако нямате приятели на работа?

Ако е така и изпитвате безпокойство, не сте сами - много хора се чувстват по същия начин.

Когато човек е възрастен, по-трудно създава приятелства. Това, че прекарвате над 2000 часа годишно в непосредствена близост с колегите си, не означава, че автоматично ще станете приятели с тях.

Когато се замислите, че това са хората, с които ще споделяте едно пространсто толкова време, може би мисълта за създаване на приятелство е по-примамлива.

По време на пандемия хората усещат това още повече. Психотерапевти коментират, че липсата на приятели на работа често буди тревожност. Дистанционната работа и социалното отдалечаване затрудниха взаимодействието на работното място, а без постоянни срещи с колегите е по-малко вероятно да се изградят близки приятелства.

Работните приятелства могат да бъдат благодат, но могат да бъдат и крах. Това, което е интересно, е колко хора имат приятели на работа, а когато сменят работата, връзката прекъсва.

Без постоянни срещи с нашите колеги е по-малко вероятно да изградим близки приятелства. Ако искате да намерите приятели на работа, може да са необходими повече усилия от ваша страна. Ако не търсите служебни приятелства, няма нищо лошо.

Урокът тук: Не сравнявайте и не се отчайвайте от служебните приятелства, на които другите изглежда се радват, защото нямате представа през какво може да преминават. По-добре е да се съсредоточите върху ценностите си. Ако искате приятели на работа и ги нямате, нормално е да се чувствате самотни, но не забравяйте, че приятелството изисква време и усилия, за да се изгради.

В случай че не искате да създавате приятели на работа, в това няма нищо страшно. Според британския антрополог Робин Дънбар, мозъкът ни ограничава броя на близките връзки, които можем да имаме, до около пет души. А може би вече имате своите пет. В крайна сметка, не е нужно да създавате приятели, но трябва да сте приятелски настроени, за да напреднете в работата си.

Израстването на човек се случва в сътрудничество с други хора. Хората искат да работят с хора, с които е лесно да се комуникира, с които им е комфортно да комуникират.

Просто се уверете, че не изглеждате против да създавате отношения. Вашата репутация е от значение. Ако колегите ви виждат като неприветлив и непоколебим, те може да не дойдат при вас за възможности, които биха могли да подобрят работния ви профил и да ви помогнат да продължите напред.

Така че е важно да обърнете внимание на общуването с колегите и да бъдете приветливи, независимо дали искате приятели на работа или не.

Това дружелюбие също не трябва да бъде изтощително, сложно начинание. Например, ако работите дистанционно, можете да покажете дружелюбност, като изпратите на колегата си съобщение, в което им казвате, че харесвате дадена тяхна идея. В случай че сте нов , можете да поканите колега на кафе, за да научите повече за това, което прави.

Просто не изпитвайте натиск да създадете връзка с колега повече, отколкото е нужно.