Спиращо дъха природно чудо се намира близо до малкото градче Каравомилос на гръцкия остров Кефалония.

Става въпрос за огромна подземна пещерна система или за това, което е в нея - вълшебното езеро Мелисани.

Сега то е една от основните туристически атракции на острова, а преди хиляди години е място за поклонение на древните гърци. Според легенда, езерото е сцена на трагична любовна история.

Това, което прави Мелисани магнит за посетителите, е уникалното му местоположение. Защото пещерата, в която се намира, има огромна дупка в тавана.

Когато слънцето грее през нея, то осветява водата на подземното езеро по почти магически начин. Според Visit Greece пещерата се е образувала, когато нахлулата вода ерозирала и разложила мекия варовик.

Езерото Мелисани е открито от местния спелеолог Джанис Петрочило едва през 1951 г. По-скоро трябва да се каже, че е преоткрито, защото са намерени множество артефакти, които подсказват, че пещерата е била важно място за поклонение в древни времена.

Тук е бил почитан бог Пан, за което говори и глинена фигура на божеството, която днес може да се види в археологическия музей на столицата на острова Аргостоли.

Според легендата, нимфата Мелисани някога се удавила в красивите води на езерото. Тя се хвърлила в синята вода от отчаяние, защото Пан не искал да отвърне на любовта й. Мястото дължи и прякора си на тази древна драма: пещерата на нимфите. При разглеждане на пещерата са открити и други находки, на които митичните същества са изобразени да танцуват.

Пещерата е нещо много по-голямо, тъй като езерото Мелисани е само част от нея. Като цяло е дълга 3.5 километра, широка 40 метра и висока 36 метра. Според сайта Discover Greece тя също съдържа сталактити на възраст 20 000 години и остров в езерото, на който някога са открити исторически артефакти.

В зависимост от времето на деня и ъгъла на падане на светлината, езерото Мелисани може да промени цветовете си по грандиозен начин. Това обстоятелство е резултат от катастрофа.

На 12 август 1953 г. силно земетресение удря Кефалония, унищожавайки почти всички сгради на острова. Част от тавана на пещерата Мелисани също се срутва в резултат на трусовете. И така трагедията създава едно от най-популярните места в района днес.