Гледката, която посреща посетителите на плажа Ел Алгаробико в испанския регион Алмерия, съвсем не е хубава.

На стръмен склон точно зад плажа се издига бетонен гигант от 21 етажа.

Навсякъде се рони мазилка, а някога ярко бялата боя е пожълтяла, наоколо все още стоят строителни кранове.

Това са останки от планиран луксозен хотел с 411 стаи, предназначен да посреща туристи от цял ​​свят. Но така и не се стига до това.

Историята на хотела-призрак на Алгаробико започва през 2003 г., когато общината дава разрешение за проекта. Още тогава има протести на еколози, тъй като строителната площадка е в защитения природен парк Кабо де Гата и твърде близо до водата.

Организацията Грийнпийс води кампания за замразяване на строителството, а природозащитниците определят хотела на плажа Алгаробико като "незаконен" и окачват съответните плакати на вече полузавършената сграда. Има множество протестни акции, като през 2005 г. еколозите постигат първия си успех - съдът разпорежда спиране на строителните работи.

Следват години на съдебни спорове. През 2012 г. Върховният съд на Андалусия в Гранада обявява строежа за незаконен, а през 2016 г. Върховният съд на Испания окончателно затвърждава решението. Причината е, че районът е един от последните естествени плажове в района на Карбонерас и не е трябвало да бъде благоустроен.

Но какво трябва да се случи с руините не се решава в процеса. Както пише туристическият портал Traveltomorrow.com, Съдът на Европейските общности иска само от община Карбонерас в рамките на решението да промени и преразгледа издаденото преди почти две десетилетия разрешение за строеж.

Искането за събаряне е отхвърлено

Във временното последно решение от юли 2021 г. Върховният съд на Андалусия отхвърли подновената молба на Грийнпийс за разрушаване на хотела на плажа Алгаробико. Според съдиите това може да се случи, само ако община Карбонерас отмени издаденото през 2003 г. разрешение за строеж. Но това няма да се случи засега.

Защото, както пише испанският сайт Europa Press, през октомври 2021 г. Градският съвет на Карбонерас обжалва пред Върховния съд (OGH) решението, което го задължава да започне преразглеждане на разрешението за строеж на хотела.

С течение на месеци полузавършената сграда разваля вида на крайбрежието на Алгаробико. Еколозите от Грийнпийс определят строежа като "символ на унищожаването на брега" и като "един от най-големите скандали в градското развитие".

Решението на Върховния съд от февруари 2016 г. потвърждава, че хотелът е построен незаконно в средата на природния парк, въпреки пасивността на отговорните органи.

„Въпреки обещанията на кампанията за незабавно разрушаване през март 2008 г. и обещанията на министрите на околната среда и президентите на Андалусия, хотелът все още стои“, пише Грийнпийс. И още: "Според проучване, от разрушаването и последващото обновяване на района се очаква да бъдат разкрити около 400 работни места."