Новите собственици на малък частен остров край бреговете на Белиз разгневиха властите, като го обявиха за „микронация“.

Група от 96 инвеститори финансираха закупуването на Coffee Caye край бреговете на Белиз Сити за 180 000 долара през декември 2019 г., като първите групи „резиденти“ пристигнаха този месец.

След закупуването на острова тримата първоначални инвеститори, които ръководеха проекта, го преименуваха на „Княжество Исландия“, дадоха си дипломатически титли и създадоха знаме, паспорти и дори национален химн.

„Княжество Исландия е експеримент за микронация в рамките на по-големия проект IBG“, се казва в изявление на уебсайта на групата letsbuyanisland.com.

„Планираме да използваме нашия рай на острова, за да предадем нашите собствени идеали за демокрация, приобщаване и устойчивост. Ще направим това по начин, който е в съответствие със и подобрява законите на нашата приемаща нация."

Групата е предимно американска, с един британски директор за връзки с инвеститорите, съобщава Independent.

Премиерът на Белиз Джон Брисеньо обаче ги нарече „глупави“, настоявайки, че никой не е в състояние да създаде независима нация в неговата страна.

„Никога няма да позволим на никого да има своя собствена държава в тази държава – каква глупост. Очевидно няма абсолютно никаква подкрепа от правителството. Няма да се случи,” заяви той пред репортери.

Той нарече хода на групата „подвеждаща реклама“, като каза за собственика, който рекламира острова: „Той подвежда инвеститорите си. Той трябва да спре да настоява да притежава държава, като купува акции на остров."

Най-добрите страни, региони и градове за посещение през 2022 г.Първата позиция е за островите Кук, следвани от Норвегия на второ място

Министърът на външните работи на страната Иймън Кортни също се включи, като каза: „Белиз е суверенен и неделим над цялата си земя, острови и море. Това включва Coffee Caye. Хората трябва да внимават с явно фалшиви твърдения."

Маршал Майер, един от съоснователите на Let's Buy an Island, каза пред The ​​Independent: „Нашият проект е 100% в Белиз и е предмет на закона на Белиз, ние сме горди, че работим в Белиз и нямаме никакво намерение да се опитваме да променим правния си статут.“