Руската икономика е на път да се свие с повече от 10% през 2022 г., което ще е най-големият спад в брутния вътрешен продукт на страната от годините след падането на Съветския съюз през 1991 г.

Това заяви бившият руски финансов министър Алексей Кудрин, цитиран от Ройтерс.

Русия е изправена пред нарастваща инфлация и отлив на капитали, като в същото време е заплашена и от евентуално неизпълнение на дълга, в резултат на тежките санкции, наложени от западните държави заради нахлуването в Украйна.

Министерството на икономиката и финансите на Русия в момента работи по актуализация на прогнозите, каза още Кудрин, който сега е ръководител на Сметната палата.

"Официалната прогноза ще бъде за свиване на БВП от над 10%", заяви Кудрин, който беше финансов министър на страната в периода от 2000 до 2011 г.

Предишните прогнози на руското правителство предвиждаха ръст на брутния вътрешен продукт от 3% тази година, след като икономиката нарасна с 4.7% през 2021 г.

Кремъл определи санкциите срещу дъщерите на Путин като западна истерияОбявените вчера нови американски санкции срещу Москва заради нашествието в Украйна бяха насочени срещу руски банки и елити, включително дъщерите на Путин Катерина и Мария. Представители на САЩ смятат, че те укриват богатствата на баща си

Анонимен източник, близък до руското правителство, коментира пред Ройтерс, че министерството на икономиката предвижда свиване на БВП с между 10% и 15% тази година.

Потенциалното понижение от 10% би представлявало най-големия спад на брутния вътрешен продукт от 1994 г. насам, според данни на Световната банка и Международния валутен фонд.

По-рано този месец Световната банка прогнозира, че руската икономика ще се свие с 11.2% тази година.