Добивът на въглища в Китай се е увеличил с 15% през март спрямо същия месец на миналата година, като дневното производство за месеца достига рекордни равнища, предава Ройтерс.

Пекин призова минните компании да засилят добивите си, за да осигурят стабилно предлагане на пазара.

Китай е произвел 395.79 милиона тона въглища миналия месец, което се равнява на 12.77 милиона тона на ден, показва статистиката.

За сравнение, през март 2021 г. дневният добив възлиза на малко под 11 милиона тона на ден, а за първите два месеца на 2022 г. е бил 11.64 милиона тона на ден.

Китай планира дневно производство на въглища от 12.6 милиона тона тази година. Властите в Пекин дадоха приоритет на енергийната сигурност в резултат на геополитическите трусове, причинени от конфликта в Украйна, което изтласка целите за намаляване на въглеродните емисии на заден план.

Производството през първото тримесечие на годината достигна 1.08 милиарда тона, което е с 10% повече спрямо същия период на предходната година.

Запасите от въглища в осем от основните крайбрежни провинции възлизат на 28.18 милиона тона в началото на април, или с около 6 милиона тона повече от същия период на миналата година.

Акциите на ТЕЦ Бобов дол ще се търгуват на борсатаКомисията за финансов надзор е одобрила проспект за допускане до търговия на регулиран пазар на емисия акции, издадени от ТЕЦ Бобов дол АД

Потреблението на въглища в производството на енергия е с 12% по-ниско, в сравнение с преди година, което отчасти се дължи на локдауните, наложени заради COVID-19, спирането на дейността на фабриките и ограниченията на мобилността в градове като Шанхай.

Мерките срещу пандемията засегнаха и дейността на някои мини в Шанси, който е основният регион за добив на въглища.

Някои представители на въгледобивната промишленост изразиха загриженост, че Китай може да не успее да поддържа рекордните добиви за дълъг период от време, тъй като някои мини, на които беше наредено да разширят производството от декември, не могат да поддържат дейността си.