Разликата в заплащането на главните изпълнителни директори на компании и служителите в САЩ се увеличава отново, след като шефовете на водещи компании, които приеха намаляване на заплащане по време на пандемията, са възстановили изгубеното си финансово възнаграждание през миналата година.

Заплащането на шефовете на компании е било 254 пъти по-голямо от това на средностатистическия служител през 2021 г., което е със 7% повече, в сравнение с година по-рано, според проучване на Equilar, което показва заплащането на ръководители в най-големите компании по приходи, които са подали съответните уведомпления за това до 31 март тази година.

През 2021 г. средното заплащане на ръководителите на големи компании достига 20 млн. долара, което е с 31% повече, в сравнение с предходната година, и се дължи на големия скок в полученото заплащане под формата на акции и парични бонуси.

Милиардер: В САЩ има прекалено много ужасни шефове на компанииКарл Айкан предупреди, че тяхното представяне вреди на икономиката, като повишава инфлацията и неравенството по отношение на доходите

За сравнение, заплащането на главните изпълнителни директори пада с едва 1.6% в периода 2019 и 2020 г. заради намаления, свързани с пандемията, от 15.7 млн. долара до 15.5 млн. долара.

Средното заплащане на служителите от компаниите в Equilar 100 се увеличава от 68 935 долара през 2020 г. до 71 869 през 2021 г., или приблизително с 4%. Според Equilar това се дължи отчасти на компаниите, които са предложили бонуси и други парични стимули по време на възстановяването на икономиката от пандемията.