Производствената инфлация в Германия се ускори през март 2022 г. до рекордните 30.9% на годишна база, отразявайки за пръв път негативните ефекти от войната на Русия в Украйна и свързаните с нея западни санкции спрямо Москва, показват данни на немската статистика Destatis, които предполагат, че и потребителските цени също ще продължават да нараства силно през следващите месеци.

Индексът на цените на производител (PPI) нарасна през март с цели 30.9% годишно след повишение с 25.9% през февруари - най-солидно нарастване на производствените цени от далечната 1949 г., от когато има данни за това проучване.

Данните за март запазват тенденцията на все по-сериозно повишаване на производствената инфлация на рекордни територии за четвърти пореден месец, след като през декември 2021 г. тя нарасна с 24.2%, през януари 2021 г. - с 25% и през февруари - с 25.9%.

Спрямо месец по-рано индексът PPI в Германия се повиши през март с цели 4.9% спрямо февруари, когато скочи с 1.4 на сто, съобщава БНР.

МВФ: Войната ще попречи сериозно на възстановяването на икономикатаМеждународният валутен фонд занижи прогнозите си за ръста на световната икономика в следващите две години заради руската инвазия в Украйна, сравнявайки вълнообразните ефекти от конфликта със

Силно растящите енергийни цени с цели 83.8% спрямо година по-рано продължават да имат най-голям принос за рекордното покачване на цените на производител, като цените на природния газ скочиха с 144.8% спрямо март 2021 г., на минералните петролни продукти - с 61.3%, а на електроенергията - с 85.1%.

Изключвайки енергията, производствената инфлация нараснаха през март с 14% спрямо година по-рано, като цените на междинните стоки скочиха с 23.3% благодарение на ръст с 39.7% на цените на металите, докато производствените цени на нетрайни потребителски стоки се повишиха с "едва" 9.6%.

Ускоряващият се ръст на производствени цени вероятно ще продължи да оказва силен възходящ натиск и върху потребителските цени (потребителската инфлация).

Според Destatis потребителска инфлация в Германия се укори през март до 40-годишен връх от 7.3% спрямо 5.1% през февруари, достигайки най-високо нво на годишна база от есента на 1981 г., когато също имаше силен ръст на цените на минералните петролни продукти в резултат на първата война в Персийския залив между Ирак и Иран.