Можем да намалим сметките си за ток с между 20% и 30%, ако използваме системи за домашна автоматизация, както и да контролираме много по-точно консумацията на всеки един уред.

Това стана ясно в рамките на дискусионния панел Умен и Сигурен дом, който беше част от форума Домът на бъдещето, организиран от Profit.bg.

В него взеха участие Теодора Петрова-Василева, продуктов и маркетинг специалист Сградни Решения в ABB, както и Стефан Ковачев, бизнес мениджър на Econom Smart System.

"Домашната автоматизация ни позволява да управляваме по няколко системи в дома едновременно само чрез един клик през телефона. Например, излизам от вкъщи и в момента, в който си обуя обувките и отида до вратата, мога да активирам ключ, който изключва цялото осветление и всички консуматори, системата за отопление и вентилация минава в икономичен режим, така че в момента, в който излезем, сме сигурни, че оставяме жилището в максимално сигурен режим. Отпада и проблемът със забравянето на включените печки и ютии", обясни Петрова-Василева.

По думите ѝ спестяването на енергия е едно от основните предимства на автоматизацията, наред с удобството и "печалбата" на свободно време.

Тя допълни, че системите за домашна автоматизация са се развили доста през последните години, което улеснява тяхната инсталация и, съответно, разходите по нея. Инвестицията обаче винаги е по-оправдана, ако подобна система се заложи още при проектирането на дадена сграда.

Ако това се случи на по-късен етап, във вече съществуващо жилище, има безжични устройства, които дават възможност то да се превърне в "умно", без да се налага цялостно преструктуриране на окабеляването.

Според Теодора Петрова-Василева, в последните години все повече българи се интересуват от системите за домашна автоматизация, като това се дължи на факта, че се осъзнават ползите от тях.

Красивият дом може да бъде и функционален. Ето какВ днешно време дизайнът и технологиите вървят

Стефан Ковачев разказа какво представлява вируталният иконом, който свързва всички автоматизирани и "умни" устройства в дома и ги обединява в една обща система. Така домът буквално става преносим, защото може да се управлява от мобилно приложение, достъпно по всяко време.

"Засега виртуалният иконом може да изпълнява различни команди, но в бъдеще ще стигнем до момент, в който той ще може да отговаря и да "общува" със собствениците на жилището. Възможностите на една такава система наистина са безгранични и можем да използваме асоциацията с домашния "дух", който държи къщата под надзор", обясни Ковачев.

По думите му повечето жилища в България са по-скоро аналогови, отколкото дигитални, но това, рано или късно, ще започне да се променя.

Той обясни какво представлява инсталацията на виртуалния иконом и как той може да "дигитализира" дома ни.

"Преди да се стигне до инсталацията на самото приложение, има един куп кабели, които трябва да се пракарат или пък да се използват вече съществуващите. Към тях се добавят и различните смарт устройства - сензори, датчици, контролери, релета и т.н., в зависимост от това какво желае собственикът и докъде желае да се простира функционалността на иконома - в жилището, офиса или предприятието, където той ще работи", каза Стефан Ковачев.

Във вече построени сгради се изпозва съществуващата интернет мрежа, като се правят съответните настройки, защото едно от условията за ефективната работа и сигурността на приложението е наличието на стабилен интернет с висока скорост.

"Тези системи със сигурност ще се развиват и ще стават все повече, така че сега е правилният момент за инсталирането на подобна система. Ние няма как да влияем върху цената на електроенергия, но можем да контролираме потреблението на ток у дома чрез автоматизацията и постоянния мониторинг с помощта на мобилното приложение", каза още Стефан Ковачев.

Цялата дискусията в панела Умен и сигурен дом можете да видите във видеото:

Събитието Домът на бъдещето 2022 се проведе със съдействието на Хьорман България и Schneider Electric.