Ядрените отпадъци се генерират от атомните електроцентрали, а пълният им разпад отнема хиляди години.

Повечето държави не желаят да складират отработеното ядрено гориво, а съхранението му се превръща в глобален проблем.

Американската компания NDB обаче твърди, че може да направи нещо по въпроса.

Тя е разработила батерия със самостоятелно захранване изцяло от радиоактивни отпадъци. Батерията е с продължителност на живота от 28 000 години.

Вместо да съхранява енергия, генерирана от външен източник, батерията генерира собствен заряд. Той е изграден от два вида нано-диаманти, което го прави изключително устойчив на удари - полезно свойство при употребата в превозни средства. Според създателите на новата батерия, тя е напълно безопасна, тъй като излъчва по-малко радиация от човешкото тяло.

От NDB планират скоро да построят първия си търговски прототип. Ядрените отпадъци, от които компанията възнамерява да произвежда батериите си, се състоят от компоненти на реактора, които са станали радиоактивни в резултат на излагане на горивните пръти на атомната електроцентрала.

Въпреки че това не се счита за силно радиационен ядрен отпадък, какъвто е отработеното гориво, той все пак оказва въздействие върху околната среда, а всяка атомната електроцентрала генерира големи количества от него. Международната агенция за атомна енергия изчислява, че ядрото на типичен графитен реактор може да съдържа до 2000 тона графит.

Въглерод-14 е радиоизотоп, който се съдържа в графита. Това е същият радиоизотоп, използван от археолозите за въглеродно датиране. Той има период на полуразпад от 5730 години и в крайна сметка се разпада на азот 14, анти-неутрино и електрон на бета разпад, чийто заряд се използва от NDB като възможен източник на електричество.

NDB почиства графита и след това го превръща в микроскопични диаманти. Компанията твърди, че е проектирала своите малки диаманти от въглерод-14 с помощта на съвременните технологии. Те генерират голямо количество електроенергия, като в същото време действат като полупроводник.

Но тъй като все пак са радиоактивни, от външната страна те са обгърнати от други евтини, нерадиоактивни въглерод-12 диаманти. Своеобразната "черупка" осигурява твърда и сигурна защита от радиацията на диамантите от въглерод-14.

Заради скъпия ток: Копачи на криптовалути се обръщат към слънчевата енергияДве американски технологични компании - Block и Blockstream, се подготвят да пуснат център за копаене на биткойни, изцяло захранван от слънчевите лъчи

NDB възнамерява да произвежда батерии в различни размери, включително популярните AA, AAA, 18650 и 2170. Всяка батерия съдържа много на брой диамантени слоеве, както и малка платка и суперкондензатор за съхранение и освобождаване на енергия. Крайният резултат е батерия, която ще може да издържи изключително дълъг период от време.

Според NDB, животът на батерията може да достигне 28 000 години, когато се използва в среда с ниска мощност, например при сателитните сензори. Ако се използва като акумулатор за автомобил, батерията ще може да работи 90 години - много по-дълго от срока за експлоатация на самото превозно средство.

За потребителските устройства, като телефони и таблети, компанията изчислява, че батерията ще издържи около девет години. Освен дългия живот, тя има и друго предимство - пълното зареждане отнема малко над 10 минути.

NDB очакват търговската версия на батериите с ниска мощност да се появи на пазара след няколко години, последвана от версия с висока мощност след около пет години. Ако всичко върви по план, технологията на NDB ще представлява значителна стъпка напред по отношение на доставянето на евтина, дългосрочна енергия за световната електроника и автомобилната индустрия.

Освен това компанията очаква, че цената на нейните батерии ще бъде сравнима с тази на съществуващите, включително и на литиево-йонните. На практика те могат дори да бъдат по-евтини, след като са произведени от ядрени отпадъци, тъй като някои централи вероятно биха платили на компанията, за да се погрижи за техния екологичен проблем.