Френският държавен глава Еманюел Макрон печели втория тур на президентските избори в страната с над 58% от гласовете срещу близо 42% за съперничката му Марин Льо Пен. Това показват предварителните резултати от екзитпола след днешния вот, цитирани от Българското национално радио.

Окончателните резултати ще станат ясни по-късно, след преброяването на бюлетините в големите градове в страната, но световни лидери вече поздравяват Макрон.

Премиерите на Белгия и Люксембург Александър де Кро и Ксавие Бетел бяха сред първите чуждестранни лидери, поздравили Еманюел Макрон за спечелването на втория му мандат.

Победата, макар и все още непотвърдена официално, бе приветствана като знак за засилване на Европа.

"В този бурен период се нуждаем от солидна Европа и Франция, която е напълно отдадена на един по-самостоятелен и и по-стратегически силен Европейски съюз", написа в Twitter председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Европа иска да произвежда повече чипове, но кой ще спечели от това?Според някои анализатори основните печеливши ще са големите държави в ЕС


В поздравлението си до Елисейския дворец председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен написа, че "заедно ще осигурим напредък за Франция и Европа".

Големият победител в днешните избори във Франция е обединена Европа, заяви германският финансов министър Кристиан Линднер.

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте също е на мнение, че преизбирането на Макрон засилва Европейския съюз и НАТО.