Президентът на Русия Владимир Путин използва придобилата световна популярност дълга бяла маса и за срещата си с генералния секретар на ООН.

В последно време Путин се срещна с няколко световни лидери на дълга близо 4 метра бяла маса, като сред тях беше и президентът на Франция Еманюел Макрон.

Макрон заяви, че е бил настанен от единия край на масата, след като е отказал да си направи тест за COVID-19 в Русия, преди да се срещне с Путин. Френският лидер имал опасения, че руснаците ще използват дадената проба, за да се сдобият с негова ДНК.

Според някои медии Путин се е вманиачил по отношение на здравето си по време на пандемията. Непрактично дългата маса може би е използвана, за да ограничи близкия му контакт с други хора, писа The Guardian. Това може също така да е опит за сплашване или за демонстрация пред гостите на влиянието му в Русия, според изданието.

Владимир Путин и неговите дълги масиБялата маса с невероятни пропорции, която сама по себе си вече играе малка роля в задълбочаващата се криза между Украйна и Русия, е в епицентъра и на друг спор между отделни държави

През февруари New York Times писа, че компании в Италия и Испания водят спор за това кой е произвел масата, като засега това остава неясно.

Путин и Антониу Гутериш се срещнаха вчера, за да обсъдят непровокираната вече двумесечна война в Украйна, след многократните неуспешни опити на генералния секретар на ООН да окаже натиск за сключването на примирие.

Гутериш се срещна и с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров по-рано през деня, като призова за създаването на хуманитарни коридори за евакуацията на цивилни граждани от района на Донбас, където се водят тежки сражения, пише Insider.