Австрийският канцлер Карл Нехамер обяви в сряда, че неговото правителство, заедно с австрийската петролна компания OMV, се е съгласило да плаща за вноса на руски газ в рубли.

Изявлението факт, след като по-рано в сряда руският енергиен гигант "Газпром" спря доставките на газ за Полша и България заради неизпълнение на нейните изисквания за заплащане на синьото гориво в рубли.

Карл Нехамер също така каза, че и Австрия, и Германия са приели условията на плащанията за руския газ, тъй като е било установено, че подобни разплащания са в съответствие с условията на западните санкции срещу Москва.

По-рано този месец австрийският канцлер заяви, че "не е възможно" Европейският съюз да наложи ембарго на руския газ, припомня БНР.

Газпром: Доставките на газ за България и Полша са спрени напълноГазпром съобщи, че е спряла напълно доставките на газ за България и Полша поради липса на плащания в рубли за гориво

Междувременно, Германия, която си беше поставила за цел да спре доставките на руски петрол до края на годината, вече се надява да може да направи това до няколко дни. Това заяви снощи германският министър на икономиката Роберт Хабек, цитиран от Ройтерс.