Министър-председателят на Британските Вирджински острови беше арестуван в САЩ. Андрю Фой е задържан в Маями от американски агенти, представили се за трафиканти на кокаин от мексикански картел.

Пред информатор под прикритие той се съгласил да получи 700 000 долара срещу даването на разрешение на „трафикантите“ да използват пристанища на Британските Вирджински острови.

Министърът на външните работи на Великобритания Лиз Тръс заяви, че е "ужасена" от повдигнатите обвинения.

Фой, който ръководи британската задморска територия, е арестуван от представители на американската Агенция за борба с наркотиците (DEA) заедно с високопоставена ръководителка в сферата на пристанищата в Британските Вирджински острови на име Олиънвин Мейнард.

Трети човек на име Кадийм Мейнард, който е син на Мейнард, също е арестуван във връзка с разследването, информира BBC

Арестите са осъществени от агенти на DEA, представящи се за трафиканти на кокаин от мексиканския картел Синалоа, за който се смята, че е най-големият доставчик на наркотици в САЩ и който преди това се ръководеше от Хоакин „Ел Чапо“ Гузман, намиращ се в затвора.

Тримата са обвинени в заговор за внос на кокаин в САЩ и за пране на пари, според щатските власти.

Бивш държавен глава беше арестуван за корупция и трафик на наркотициБившият президент на Хондурас е обвинен в това, че участва в група за трафик на наркотици заедно със своя по-малък брат Тони Ернандес, който миналата година беше осъден на доживотен затвор в САЩ

Разследването е започнало през октомври във основа на работата на информатор, който се пази в тайна.

В срещи с Фой информаторът се представял за член на картела, който иска да транспортира хиляди килограми колумбийски кокаин през Британските Вирджински острови, откъдето наркотиците да заминат за Пуерто Рико, а след това за Маями и Ню Йорк.

Фой и информаторът на DEA също така обсъждали организирането на конфискации на пари и нискокачествени наркотици, за да изглежда така, че премиерът се бори с престъпността на островите, се казва в обвиненията срещу него.

По време на една от срещите той споделил на информатора, че британското правителство се опитва да го свали от власт от години.

Фой и Мейнард са арестувани по време на посещение в Маями, след като поотделно им е показан частен самолет и дизайнерски чанти за пазаруване, в които имало 700 000 долара.

Британските Вирджински острови са британска задморска територия, включваща над 40 острова, която се намира в Карибския басейн, източно от Пуерто Рико.