Бизнесът ще получава компенсации за скъпия ток и през май, но още не се знае размерът. Това обяви премиерът Кирил Петков по време на среща с работодателските организации.

Разговорите ще продължат и през следващата седмица.

Кирил Петков благодари за конструктивния диалог с работодателите и заяви, че днес са били обсъждани и различи варианти за помощи заради скъпия ток.

Разговорите между правителството и работодателите ще продължат и през следващата седмица, стана ясно от срещата.

"Разговорът беше много конструктивен с идеята, че достигнахме до ясно заключение, че през месец май ще продължат помощите за бизнеса по отношение на енергийните помощи, може би на различни нива. През другата седмица ще бъдат финализирани с министъра на енергетиката", посочи Петков и допълни:

"По отношение на природния газ се надяваме в следващите няколко дни да дадем ясна перспектива за ценовите нива. Надяваме се, че те няма да бъдат по никакъв начин много лоша изненада, надяваме се даже да няма повишение на цените".

Председателят на БСК Добри Митев обаче предупреди:

"В случай, че условията, които правителството предложи, са неприемливи за българската индустрия, за българската икономика, за всичките икономически оператори в България, за училища, за детски градини, за социални домове, за болници, за църкви, за манастири - ние няма да имаме избор освен да протестираме".

Вицепремиерът Корнелия Нинова очерта темите, по които днес е търсено съгласие и по които разговорите продължават.

"Отново заявихме претенции от името на работодатели с подкрепа на синдикати - да се запази цената на газа такава, какво е сега по доставките от "Газпром", и ако преговорите за алтернативни доставки доведат до по-висока цена, то да търсим механизъм държавата да компенсира разликата".

Нинова потвърди, че България е поискала изключение от прилагането на петролното ембарго на ЕС срещу Русия.

Днес правителството не е разглеждало Националната стратегия за въвеждане на еврото, въпреки че точката фигурираше в предварително разпространения дневен ред.

"Аз присъстваха на този министерски съвет и не сме разглеждали такава точка, нито е вземано решение по такъв въпрос", посочи Нинова, цитирана от БНР.