Стойността на биткойна продължи да се понижава през уикенда и падна под 34 000 долара, според данни на борсата за криптовалути Coinbase.

Най-голямата криптовалута по пазарна стойност вече поевтинява с 50% от достигнатия през ноември връх.

Понижението при дигиталните активи идва на фона на спада на пазарите на акции в последните дни.

Днес някои азиатски пазари отново тръгнаха надолу, като японският борсов индекс Nikkei губеше около 2%.

Биткойнът съставлява около една трета от пазарната стойност на пазара на криптовалути с 650 млрд. долара.

Етерът, който е втората най-голяма криптовалута по пазарна стойност, също поевтинява, като спадът е над 10% за последната седмица.

Магазини на Gucci в САЩ ще приемат плащания с криптовалутиКлиентите ще могат да плащат с редица криптовалути, сред които биткойн, етер и лайткойн

Въпреки че на пазара на криптовалути е относително спокойно през 2022 г., волатилната търговия при дигиталните активи не беше нещо необичайно в предишни години, припомня BBC.

Години наред търговията при криптовалутите беше доминирана от индивидуални инвеститори, но напоследък професионалните инвеститори, като хеджфондове и парични мениджъри, се увеличиха.

Тъй като все повече традиционни инвеститори търгуват с дигитални активи, криптовалутите следват все повече движението на пазарите на акции.

Много от институционалните инвеститори, които купуват криптовалути, се отнасят към тях като към рискови активи, по подобие на технологичните акции.

Във времена на пазарна несигурност традиционните инвеститори често продават считаните от тях за по-рискови активи и се насочват към по-сигурни инвестиции.

Миналата седмица централните банки по света, в това число тези на САЩ, Великобритания и Австралия, повишиха лихвите си в борбата си с повишаващите се цени.