От Кремъл обявиха днес, че предприетите от Финландия действия за присъединяване към НАТО "определено" е заплаха за Русия и че разширяването на блока няма да донесе по-голяма стабилност на Европа или света, информира Ройтерс.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, че предприетите от Финландия стъпки за присъединяване към НАТО са причина за съжаление и за ответна пропорционална реакция.

Президентът и премиерът на Финландия обявиха по-рано днес, че страната им трябва да кандидатства за присъединяване към НАТО "без забавяне."

На въпрос дали това представлява заплаха за Русия, Песков каза: "Определено. Разширението на НАТО не прави нашия континент по-стабилен и безопасен."

Какво означава за Европа евентуално приемане в НАТО на Финландия и Швеция?Финландия и Швеция, две неутрални скандинавски държави, са толкова притеснени от руската инвазия в Украйна, че и двете сериозно обмислят присъединяване към НАТО, което може да се случи още това лято

Той също така каза, че Финландия се е присъединила към "неприятелските стъпки" спрямо Русия.

Попитан какъв ще е отговорът на Русия, той отговори: "Всичко ще зависи това как протича процесът по разширяване на НАТО и степента, в която военната инфраструктура се приближава до нашите граници."

Преди руската инвазия в Украйна на 24 февруари Финландия поддържаше от Втората световна война политика на неутралитет спрямо Русия, с която споделя 1 340 км граница.

Сега страната вероятно ще се присъедини към НАТО тази година, заедно със своята съседка Швеция, която също традиционно поддържаше неутралитет и която досега се въздържаше от присъединяване към алианса.