Някой трябва да извика парк рейнджърите, защото мечките са си устроили пикник на Уолстрийт тази година.

Сривът през 2022 г. е изтрил над 7 трлн. долара от пазарната стойност на индекса S&P 500.

Той губи близо 18% от края на декември и едва се задържа над нивата за мечи пазар (20% спад от достигнатия наскоро връх), след като се понижи с 0.1% вчера.

Индексът Dow Jones, който се понижи със 104 пункта, или 0.3% вчера, губи над 13% от началото на годината.

Технологичните акции бяха засегнати особено тежко. Индексът Nasdaq успя да отчете минимален ръст във вчерашната сесия, но бележи спад от 27% през 2022 г., с което навлезе дълбоко в територията на мечия пазар. Близо 3 трлн. от спада в пазарната капитализация на S&P 500 идва от технологичния сектор.

Акциите на технологичните лидери Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet, Meta Platforms и Tesla са дълбоко в отрицателната територия. Най-лошо представящата се компания в S&P 500 тази година е Netflix, чиито акции поевтиняват със 70%, информира CNN Business.

Този рязък спад предизвика притеснения и за икономиката като цяло, а именно, че тя уби инерция след силното възстановяване от дълбините на причинената от пандемията рецесия.

По данни на Bespoke Investment Group, индексът Nasdaq е паднал с над 20% в последните 30 сесии. Спад от подобен мащаб се е случвал само 11 пъти преди това, а девет от тези случаи са свързани с рецесии, според Bespoke.

В друг свой доклад от тази седмица анализатори на Bespoke посочват, че Nasdaq 100 отчита най-лошия си старт на годината в историята.

Денят за акции на БФБ ще бъде на 15 юниВ рамките на инициативата индивидуалните инвеститори ще могат да търгуват без такси с акции на всички пазари оперирани от БФБ, включително и на пазара за растеж beam

Въпреки това има надежди, че скоро може да се формира дъно. Според анализаторите на Bespoke "пазарът може да е свръхпродаден в продължителен период от време, но нещата няма да останат така завинаги."

Инвеститори изчакват така наречената капитулация, или моментът, в който изглежда, че всички вече са хвърлили кърпата. Когато пазарните нагласи са на най-ниското си ниво, това може би е моментът най-накрая отново да започне изкупуването.

Пазарът може би почти е достигнал тези нива. Индексът на Fear & Greed на CNN Business, който следи седем индикатора на пазарните нагласи, в момента е навлязъл сериозно в територията на екстремен страх. Индексът варира от 0 до 100 а по-ниските нива се свързват с паника на пазара. В момента индексът е на ниво 6.