Учени отгледаха за първи път растения в лунна почва, което представлява важна стъпка към възможността за дългосрочен престой на Луната.

Учените са използвали малки проби от лунен прах, събрани по време на мисиите Аполо в периода 1969-1972 г., за да отгледат вид крес.

За тяхна изненада, насадените семена поникнали след два дни.

"Не мога да ви опиша колко удивени бяхме," казва пред BBC Ана-Лиза Пол, преподавател в Университета на Флорида, която изготвя доклад за експеримента.

"Всички растения, независимо дали бяха в проба от луната или в контролна проба, изглеждаха по един и същи начин до шестия ден."

След това се появяват разлики. Растенията, отглеждани в лунна почва, започват да се развиват по-бавно и в крайна сметка - закърняват.

Участниците в експеримента обаче казват, че това е пробив и то такъв, който има последици за Земята.

Може ли Луната да има проблем с космическите отпадъци? На 4 март изхвърлен ракетен двигател ще се удари в кратера Херцшпрунг от далечната страна на Луната

"Това проучване е от съществено значение за дългосрочните изследователски цели на НАСА, тъй като трябва да използваме ресурси, открити на Луната и на Марс, за да разработваме хранителни източници за бъдещите астронавти, които живеят и работят в дълбокия Космос," заяви директорът на щатската космическа агенция Бил Нелсън.

"Това фундаментално проучване в сферата на отглеждането на растения също така е ключов пример за това как НАСА работи, за да „отключи“ селскостопански иновации, които биха могли да ни помогнат да разберем как растенията биха могли да преодоляват стресиращи условия в райони с недостиг на храна тук, на Земята."

Едно от предизвикателствата за учените е, че не разполагат с много лунна почва, с която да експериментират. За тригодишния период от 1969 г. астронавтите на НАСА са донесли 382 кг лунни камъни, пясък, прах и други материали от лунната повърхност.

Екипът от учени от Университета на Флорда е получил само по 1 г. лунна почва на растение за експеримента от събраните проби, които се съхраняват от десетилетия.

НАСА планира да изпрати хора на Луната за първи път от 1972 г. с мисия, която е насрочена за 2025 г.