Охлаждането на щатския имотен пазар може би най-накрая е започнало.

Близо един на всеки петима продавачи е намалил цената на продавания от него имот по време на четириседмичния период, приключил на 22 май. Това е най-бързият темп на понижение на цените от 2019 г., според проучване на Redfin.

В същия четириседмичен период са отчетени с 13% по-малко търсения за “имоти за продажба” в Google, както и 12% спад на огледите и други, свързани с продажбите на имоти услуги от страна на Redfin. Това е най-големият подобен спад от април 2020 г.

Междувременно, индексът Market Composite, който следи заявленията за покупка на имот с ипотечен кредит, бележи спад от 1.2% за седмицата, приключила на 20 май. А продажбите на нови жилища са на най-ниските си нива от април 2020 г., като отчита спад от 16.6%, в сравнение с март.

Лекторите на Шумът на парите 2022: Антон АндоновКак войната в Украйна и високата инфлация се отразяват на пазара на жилищни имоти в България? Ще охлади ли пазара очакваното повишение на лихвите?

Взети заедно, всичките тези данни предполагат, че нарасналите разходи за притежание на имот са свили броя на потенциалните купувачи, принуждавайки продавачите да намалят цените си. Средният лихвен процент по 30-годишните ипотеки с фиксирана лихва скочи с близо 2% от януари, което е увеличило месечните разходи по ипотеките с 42.1% на годишна база към 22 май, според данни на Redfin.

Продавачите все още искат много пари за имотите си – средната продажна цена на жилищата се е покачила до рекордните 418 000, което представлява увеличение от 17.8% на годишна база, според проучване на Redfin. Темпът на увеличение на цените обаче е относително нисък през последните четири седмици, което предполага достигането на плато.

Продавачите на имоти в САЩ се разбързаха, за да не изпуснат моментаРязкото повишение на лихвите по ипотечните кредити предизвика внезапен спад в продажбите на жилища в САЩ, а сега продавачите бързат да се включат преди нажеженият до червено пазар да се охлади драстично

В предходния доклад на Redfin стари икономистът на компанията Дарил Феъруедър коментира потенциално забавяне, отбелязвайки, че купувачите на жилища може да се възползват от понижаващите се цени през предстоящото лято.