След вчерашния първи тур на президентските избори колумбийците ще трябва да изберат следващия си президент измежду бивш ляв бунтовник и мъж, определян като „колумбийския Доналд Тръмп“.

Густаво Петро, бивш кмет на столицата Богота и бивш бунтовник, оглави подреждането след първия тур, както се и очакваше, вземайки 40% от гласовете.

На второ място обаче се нареди Родолфо Ернандес, въпреки че, според социологическите проучвания, преди него трябваше да бъде консерваторът Федерико Гутиерес.

Ернандес и Петро ще се изправят един срещу друг във втория тур на 19 юни.

Шумът на парите 2022 събира топ експертите на България на 7 юниСлед две години в дигитален формат, Шумът на парите отново се завръща пред публика

Ако 62-годишният Петро спечели, той ще бъде първият президент на левицата в историята на страната. Той обещава да заличи огромните неравенства в страната и да я насочи към чиста енергия, освобождавайки я от зависимостта й от изкопаемите горива.

Неочакваният резултат на 77-годишния строителен магнат Ернандес, който има популистки възгледи, напомнящи на бившия американски президент Доналд Тръмп, представлява провал за традиционното дясно.

Кампанията на Ернандес беше съсредоточена около борбата с корупцията, въпреки че самият той е обект на разследване заради предполагаемо фаворизиране на компания, за която е лобирал неговият син.

Който и да спечели следващия месец, ще трябва да се бори с недоволството на гражданите относно засилващото се неравенство и нарастваща инфлация, както и с последиците от кървавата война между левите партизани и властта, на която беше сложен край с примирие през 2016 г.

Екстрадираха в САЩ най-опасния колумбийски наркобос Отониел, който оглавяваше „Клана на Залива“ и е издирван в САЩ по обвинения в трафик на наркотици, беше заловен през октомври

По конституция настоящият президент Иван Дуке, който има много нисък рейтинг, нямаше право да се кандидатира за втори мандат.

Федерико Гутиерес, който е считан за идеологически наследник на Дуке, се очакваше да се нареди на второто място, но при почти 100% преброени гласове той имаше 24% при 28% за Ернандес.

Гутиерес призна поражението и призова своите поддръжници да гласуват за Родолфо Ернандес на втория тур, който се очаква да е особено оспорван.