Сушата в Калифорния може да намали наполовина производството на електричество от водните централи на американския щат това лято. Това е лоша новина както за качеството на въздуха, така и за сметките за комунални услуги на жителите, се казва в прогнозата на Американската администрация по енергетика, цитирана от The Verge.

Държавата вероятно ще разчита на по-скъп и по-замърсяващ природен газ, за да компенсира недостига на хидроенергия, посочват от агенцията.

Близо 60% от територията на щата Калифорния в момента е изправена пред екстремно засушаване. Настоящите проблеми с водата в Калифорния произтичат от ниските нива на снежната покривка, която попълва язовирите на щата по време на топенето си. В началото на април, когато снежната покривка обикновено достига своя връх, тя беше с 40% под средните нива за последните 30 години.

Два от най-важните водни резервоара в Калифорния - езерата Шаста и Оровил, вече достигнаха критично ниски нива още в началото на май, а лятото дори не е започнало. Тогава времето обикновено е още по-сухо и горещо, а работата на климатиците създава допълнителен стрес за електрическата мрежа.

Водноелектрическите централи са важен източник на енергия в САЩ. Обикновено те генерират около 15% от производството на електроенергия в Калифорния, но това лято се очаква да делът им да спадне до едва 8%.

Лекторите на Шумът на парите 2022: Никола ЯнковКак да инвестираме парите си в условия на висока инфлация и на прага на евентуална рецесия?


Калифорния може да купува водна енергия от други щати в северозападната част на Тихоокеанското крайбрежие, но Вашингтон и Орегон също имат затруднения със сушата, така че може да се наложи природният газ да запълва дефицитите. В резултат на това цените на електроенергията в западните щати вероятно ще бъдат с 5% по-високи през следващите няколко месеца. В Калифорния сушата ще доведе и до 6% по-високи емисии на въглероден диоксид в енергийния сектор.

Засушаванията не са нещо необичайно в Калифорния, но тази година ситуацията се влоши рязко. Първите няколко месеца на 2022 г. бяха най-сухите от над 100 години насам. Губернаторът на щата Гавин Нюсъм помоли калифорнийците доброволно да променят навиците си и да изразходват по-малко вода, за да намалят общата консумацията. На някои места местните власти прибягват и до временно спиране на водата.

От днес на много жители в района на Лос Анджелис ще бъде разрешено да поливат тревните си площи само веднъж седмично.

Тъй като изменението на климата оформя бъдеще с влошаващи се засушавания, за САЩ може да стане трудно да разчитат на хидроенергията като чист енергиен източник. През 2021 година почти една трета от цялата възобновяема енергия, генерирана в САЩ, идва от ВЕЦ-овете. Администрацията на Байдън има за цел да накара електрическата мрежа на САЩ да работи изцяло с енергия без въглеродно замърсяване до 2035 г.