Русия заменя Citibank като обслужваща банка за еврооблигациите на страната, съобщи руското финансово министерство. Ролята на обслужваща финансова институция по външния дълг ще бъде поета от Националния депозита, съобщава Ройтерс.

Санкциите, наложени от западните държави и техните съюзници на Русия, след като тя започна военната си инвация в Украйна на 24 февруари, почти изключиха страната от световната финансова система. Това я изправя пред опасността от първия голям фалит по външния дълг от повече от век.

Миналия месец изтече ключов американски лиценз, позволяващ на Русия да извършва вълутни плащания, което постави отново във фокуса на вниманието перспективата за неизпълнение на задълженията от страна на Москва.

В Кремъл се категорични, че разполагат с пари и страната е готова да плати, като отхвърля всякакви разговори за неизпълнение. Министърът на финансите Антон Силуанов заяви по-рано тази седмица, че Москва ще продължи да обслужва външния си дълг в рубли.

В четвъртък финансовото министерство заяви, че Citibank е спряла да действа като фискален, преводен и платежен агент, както и като регистратор от 24 май по четири емисии еврооблигации с падежи през 2023, 2028, 2042 и 2043 г.

„Функцията на агент по плащанията и по други функции по посочените емисии на облигации са прехвърлени на Националния депозитар в съответствие със законодателството на Руската федерация“, съобщиха от финансовото министерство.

Русия обмисля да плати на притежателите на еврооблигации, като приложи механизма, който използва за обработка на плащанията за своя газ в рубли. Повечето кредитори обаче са на мнение, че този ход няма да позволи на Русия да избегне историческо неизпълнение на дълга.

Финансовото министерство също така заяви, че забавянето на плащанията по еврооблигациите с падеж през 2022, които трябваше да бъдат изискуеми на 4 април, е причинено единствено от „незаконните действия“ на чуждестранни финансови посредници.

Москва заяви, че е готова да разгледа и, ако е необходимо, да уреди двустранно всички искове по своите дългови задължения по еврооблигациите.