Месеци наред Русия или принуждаваше американските технологични компании да напускат страната, или пък гледаше как те напускат по собствено желание заради войната в Украйна.

Страната обаче се озова в задънена улица с една голяма технологична компания - Google.

Много от услугите на Google, в това число търсене, карти, Gmail и вероятно най-важната - YouTube, продължават да бъдат налични в Русия във време, в което Facebook, Instagram и Twitter не са.

Ситуацията описва трудната позиция, в която в момента се намират и двете страни и напрегнатото слабо настоящо състояние, в което се намира интернет екосистемата на Русия.

Страната се опита да отдели интернета си от света, но изглежда осъзнава потенциалната реакция от страна на гражданите заради това, че забранява най-популярните услуги. От своя страна, Google се обяви против действията на Русия, но също така има стратегически и морални стимули да остане.

Руското правителство продължава да опитва да притиска компанията от Силициевата долина, откривайки нова процедура срещу Google миналия петък заради предполагаемото съхраняване на данни на руски потребители извън страната. (От Google не са реагирали на запитване на CNN Business за коментар относно предприетия от Русия ход).

Седмици по-рано руското подразделение на Google подаде заявление за фалит и спря повечето си търговски операции, след като правителството пое контрола на банковите му сметки в страната.

“Замразяването на банковата сметка на Google Русия направи невъзможно функционирането на нашия офис, в това число наемането на служители и плащането на заплати на служителите ни в Русия, плащането на доставчици и търговци и изпълнението на други финансови задължения,” заяви тогава говорител на компанията пред CNN Business.

Google обаче не се изтегли изцяло от Русия, а Русия не принуждава компанията да го прави.

"Хората в Русия разчитат на нашите услуги, за да получават достъп до качествена информация и ние ще продължим да поддържаме безплатните услуги, като интернет търсенето, YouTube, Gmail, Maps, Android и Play," добави тогава говорителят на компанията.

Google предприе известни стъпки за ограничаване на услугите си в Русия, като забрани каналите на руски държавни медии и не им позволи да продават реклама, като в същото време предприе действия спрямо дезинформацията около войната в Украйна.

Шумът на парите 2022 събира топ експертите на България на 7 юниСлед две години в дигитален формат, Шумът на парите отново се завръща пред публика

Междувременно, руският министър на дигиталното развитие Максут Шадаев изключи пълната забрана на YouTube, която е една от най-популярните онлайн услуги в Русия. "Не планиране да блокираме YouTube," заяви Шадаев пред руската агенция Интерфакс. "Когато блокираме нещо, трябва да сме насяно, че няма да навредим на нашите потребители," допълва той.

Последният останал

За Google има ясна стратегическа стойност да запази услугите си в страна с над 100 милиона интернет потребители и пазар, на който вече има силни позиции.

"Различни услуги на Google вече имат значителен пазарен дял в Русия, което компанията може да иска да запази с надеждата за край на войната и вдигане на санкциите," казва пред CNN Business Мариел Вийрмарс, асистент преподавател по киберсигурност и политика в Маастрихтския университет, чиято работа се концентрира върху интернет политиката на Русия.

"Предвид натиска на Русия към установяването на дигитален суверенитет, след това повторното влизане на пазара може да се окаже трудно."

Някои експерти по управление на интернет твърдят, че изборът на Google да продължи част от услугите си в страната може да има повече морално, отколкото бизнес отражение.

"Мисля, че по-важното в случая е моралната страна," казва Дафне Келер, директор на програмата по регулация на платформи в Центъра по Киберполитика в Станфордския университет. "Поддържането на потока на информация към дисиденти в Русия или хора, които искат информация от източник, различен от държавните медии, е изключително важно."

От Google не са отговорили на въпроси относно мотивите на компанията да продължи да поддържа свои услуги в Русия, но главният изпълнителен директор на YouTube Сюзън Войчицки изложи ролята, която видеоплатформата смята, че играе в страната.

"Причината, поради която все още предоставяме услугата в Русия и смятаме, че това е важно, е, че сме способни да доставяме независими новини в Русия," заяви Войчицки по време Световния икономически форум в Давос.

"Също така средностатистическият гражданин в Русия може да достъпва безплатно същата информация, която вие можете да достъпвате тук от Давос, което ние смятаме, че е изключително важно, за да можем да помагаме на гражданите да знаят какво се случва и те да имат гледна точка от външния свят."

YouTube се използва от близо три четвърти от ползващите интернет в Русия, или над 77 милиона души, според оценки на Insider Intelligence. Въпреки многократните предупреждения от страна на руското правителство за премахване на съдържание, YouTube остава една от малкото дигитални връзки между Русия и външния свят, особено откакто другите глобални платформи бяха блокирани.

"‪YouTube по-конкретно е нещо като последният останал," казва Алина Полякова, президент и главен изпълнителен директор на базирания във Вашингтон Център за анализ на европейската политика.

Защо Русия мигна в случая с Google?

Русия използва войната в Украйна, за да засили опитите си да отдели своя интернет от останалата част от света, изграждайки нещо, което някои описват като дигитална Желязна завеса. Решението на страната да не забранява различни услуги на Google показва границите на по-ограничения домашен интернет на Русия.

YouTube не само е популярна в страната, но руските власти отдавна използват платформата, за да разпространяват собствените си послания, като каналите на държавни медии, като RT и Sputnik, имаха милиони абонати, преди да бъдат спрени.

"Русия използва активно YouTube, за да разпространява пропаганда," казва Вийрмарс. "За достигането до по-младите поколения, които гледат по-малко традиционна телевизия, разпространението онлайн на телевизионни програми и по-специализирани онлайн формати е важно за разпространението на наративите на властта."

Google ликвидира подразделението си в РусияБанковата сметка на Google Русия е била замразена

За разлика от местната социална мрежа VK и търсачката Yandex, в Русия няма сравними алтернативи на YouTube (подкрепената от правителството RuTube не успя да достигне същото ниво на популярност).

"Те не разполагат с реална местна алтернатива и смятам, че се страхуват от насрещна реакция, защото YouTube се използва от много руснаци," казва Полякова. "Честно казано, това дава на YouTube много лостове за влияние."

YouTube не е единствената популярна западна платформа, която Русия остави сама. Чат приложението WhatsApp, което е собственост на компанията майка на Facebook - Meta, също продължава да работи. Но докато снизходителността на Русия спрямо YouTube засега се простира и до Google като цяло, другите платформи на Meta - Facebook и Instagram, бяха сред първите блокирани.

YouTube също така е само една от редицата услуги на Google, на които руснаците разчитат.

"Не е ясно какво би се случило с операционната система Android, която е масово използвана в Русия, ако страната прогони YouTube," казва Вийрмарс. "Дългият списък с технологични компании, които обявиха, че ще напуснат руския пазар, заедно с ефекта от санкциите, прави руската дигитална икономика много уязвима на подобни смущения."

За момента изглежда, че и Русия и Google искат да запазят настоящото положение и да предизвикват отсрещната страна първа да „отреже кабела“.

"Мисля, че руското правителство в случая играе една много деликатна игра," казва Полякова. "Очевидно има граница, която те не искат да преминават и да прогонват тази компания напълно."