Над 15 000 милионери се очаква да напуснат Русия тази година, тъй като богатите бягат от страната на фона на санкциите заради войната в Украйна, показва нов доклад от тази седмица.

Очакваният отлив представлява 15% от милионерите в Русия и е три пъти по-голям, в сравнение с напусналите през 2019 г. страната 5 500 милионери, според Henley Global Citizens Report.

Докладът се базира на информация, която включва официални данни за имиграцията и покупките на недвижими имоти от страна на милионери.

Русия "губи милионери," пише Андрю Амойлс от New World Wealth, която е работила по доклада с базираната в Лондон консултантска компания Henley & Partners.

"Постоянно увеличаващ се брой заможни граждани емигрират от Русия, което е ранен предупредителен знак за проблемите, пред които страната е изправена," допълва Амойлс. "В исторически план сривове на държави обикновено са предшествани от ускоряване на емиграцията на богати хора, които често са първите напускащи, защото разполагат със средствата да го направят."

Срещу Русия бяха наложени сериозни санкции след нахлуването в Украйна на 24 февруари, което накара някои от най-богатите хора да напуснат страната. Някои олигарси избягаха в Дубай, ОАЕ, където изкупуват недвижими имоти, информира The Observer през март.

Милиардерът, който основа Telegram и избяга от Русия заради КремълСъстоянието на Павел Дуров се оценява на 15.1 млрд. долара, според Forbes

ОАЕ се превърнаха в „обект на сериозен интерес сред заможните инвеститори“ и се очаква да бъдат най-големия печеливш, тъй като около 4 000 милионери от цял свят се очакват да се преместят в страната през 2022 г., което би било рекорд и би представлявало 208% скок, в сравнение с нетния приток от 1 300 души през 2019 г., според Амойлс.

ОАЕ привличаше по около 1 000 милионери годишно преди пандемията.

Амойлс отдава популярността на страната на статута й на международен бизнес център и на конкурентното й данъчно облагане.

Украйна също се очаква да изгуби част от милионерите, като рекордните 2 800 души се очаква да напуснат страната тази година, според същия доклад. Те представляват 42% от общия брой на милионерите в Украйна, а според Амойлс "е трудно да се разбере дали те ще се завърнат в Украйна след края на войната, тъй като много от тях може да получат гражданство в други европейски държави."