Хасанал Болкиах, познат още като 29-ия султан на Бруней и министър-председател на Бруней, е сред най-богатите мъже на планетата и един от последните абсолютни монарси в света.

Малката азиатска държава разполага с едни от най-големите резерви на петрол и газ и държи контрола върху този ценен ресурс.

Така може да си обясним несметното богатство на султана. Днес то се изчислява на около 30 млрд. долара. Значителна част от тях са инвестирани в коли.

По груби сметки Болкиах има над 7000 автомобила на обща стойност около 5 млрд. долара. Сред това изобилие от модели можем да откроим едни от най-впечатляващите.

Mercedes-Benz AMG CLK GTR

Компанията създава 26 бройки от CLK GTR. Шест от тях са роудстъри, като само един е с десен волан. Точно той е по поръчка на султана на Бруней и има салон от лилава кожа.

BMW Nazca M12

Ferrari F90 Speciale

Продават на търг рядко Bugatti, цената му може да достигне 10 млн. долараРядко Bugatti ще бъде продадено на търг следващия месец, съобщава CNN. Автомобилът модел Type 57S от 1937 г. е открит в британска работилница

Aston Martin AM3

Друго луксозно возило, създадено специално по вкуса на султана и пазено в тайна, е Aston Martin AM3. То изглежда много по-различно от колите на марката от това време.

Според слухове кралското семейство е разполагало с избор измежду различни дизайни. Само два от тях са били одобрени за производство. Накрая в гаража на султана намират място три екземпляра Aston Martin AM3. Нито един от тях не е бил виждан на обществено място.

Ferrari F40 LM

Ferrari F40 е едно от най-популярните и желаните Ferrari-та, които някога са произвеждани. То е определяно от ценителите като Светия Граал.

Cizeta V16T

Leblanc Mirabeau

Най-скъпите за обслужване и ремонт автомобилиСтойността на сервизното обслужване е немаловажна съставка на удоволствието да имаме автомобил

Bentley Java

През 1994 г. Bentley привлича вниманието на всички почитатели на високите скорости с концепта Java. Мястото е Женева. Султанът на Бруней също присъства. Той решава, че иска да има Bentley Java. Така, макар първоначално да не е било планирано пускането й на пазара, колата е произведена.

Ferrari Mythos

Тази кола дебютира през 1989 г. на Автомобилното изложение в Токио. Въпреки твърденията на компанията, че тя няма да бъде произведена, султанът на Бруней настоява на своето.

McLaren F1 LM