Китайският внос на руски петрол е нараснал с 55% на годишна база до рекордно високо ниво през май, с което Русия измества Саудитска Арабия като основния доставчик на суровината за страната.

Китай увеличи покупките на руски петрол, въпреки че търсенето бе повлияно негативно от ограниченията във връзка с COVID-19 и забавящия се ръст на икономиката, пише BBC.

През февруари Китай и Русия обявиха, че тяхната дружба "няма граници". А китайските компании, в това число държавният рафиниращ гигант Sinopec и държавната Zhenhua Oil, увеличиха покупките си на руски суров петрол в последните месеци, след като получиха сериозни отстъпки в цената на фона на това, че купувачите в Европа и САЩ избягват руските енергийни продукти заради наложените санкциите.

Вносът в Китай, който включва количествата, доставяни по петролопровода Източен Сибир – Тихия океан и доставките по море, възлиза на 8.42 млн. тона през последния месец, според данните на китайските митнически власти.

По този начин Саудитска Арабия, която досега бе основен доставчик на петрол за Китай, отива на второ място с доставени 7.82 млн. тона.

Рафинериите отчитат големи печалби, докато цените на горивата се покачватЛипсата на капацитет за рафинирането на бензин и дизел от суров петрол помогна за повишението на цените на горивата до рекордни нива и увеличи печалбите на притежателите на рафинерии

През март САЩ и Великобритания обявиха, че забраняват вноса на руски петрол, а ЕС работи по приключване на зависимостта си от руския природен газ, на фона на мерките на Запада заради инвазията в Украйна.

Тогава президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че този ход е насочен към "основната артерия на руската икономика".

Износът на енергийни продукти е основен източник на приходи за Русия, но този ход вероятно ще засегне и потребителите на Запад.

Миналата седмица Центърът за проучване на енергията и чистия въздух (CREA) публикува доклад, от който става ясно, че Русия е генерирала близо 100 млрд. долара приходи от продажба на изкопаеми горива през първите 100 дни от началото на инвазията в Украйна, въпреки спада на износа през май.

Европейският съюз е допринесъл с 61% от този внос на стойност близо 59 млрд. долара.

Като цяло износът на руски петрол и газ намалява, а с него и приходите на Москва, които достигат пик от над 1 млрд. долара на ден през март.

Въпреки това приходите са надхвърляли разходите за войната в Украйна през първите 100 дни, като по оценки на CREA Русия е харчила по около 876 млн. на ден за инвазията.

Изнесените днес данни също така показват, че Китай е внесла 260 000 тона суров петрол от Иран миналия месец, което е третата й доставка на ирански петрол от декември насам.

Китай продължава да купува ирански петрол въпреки санкциите на САЩ срещу Техеран.