Бивши служители на Former Tesla Inc са завели съдебно дело срещу компанията като твърдят, че решението на производителя на електромобили за "масови уволнения" нарушава федералните закони, тъй като компанията не е уведомила предварително за предстоящите съкращения.

Делото е заведено в неделя в Тексас от двама служители, който твърдят, че са били уволнени от завода на Tesla в Спаркс, Невада, през юни. Според съдебните документи в същия завод са били освободени над 500 служители.

Бившите служители твърдят, че компанията не е спазила федералното законодателство по отношение на масовите уволнения, според което е необходимо да ги уведоми за своите намерения в 60-дневен срок.

Те искат делото да получи статут на масов иск от страна на всички бивши служители на Tesla в САЩ, които са били освободени от работа през май или юни без предварително уведомление.

"Tesla просто уведоми служителите, че договорите им се прекратяват незабавно," се казва в жалбата.

Инвеститор в Dogecoin съди Илон Мъск, Tesla и SpaceX за 258 млрд. долараСпоред Кийт Джонсън, Мъск и неговите компании невярно са твърдели, че Dogecoin е легитимна инвестиция, а всъщност тя няма никаква стойност

От Tesla не са отговорили веднага на запитванията за коментар по случая.

Главният изпълнителен директор на компанията Илон Мъск бе заявил по-рано през месеца в имейл до ръководителите на компанията, че има "супер лошо усещане" за икономиката и че Tesla трябва да освободи около 10% от служителите си, информира Ройтерс.

Над 20 души, които се определят като служители на Tesla, са заявили, че са били освободени от работа този месец, според онлайн постове и интервюта с Ройтерс.

Съдебното дело е заведено от Джон Линч и Дакстън Хартсфийлд, който са били уволнени на 10 и 15 юни, респективно, а те искат да получат заплащането си за 60-дневния период на предизвестие.