Прочута забележителност на Хонконг - плаващият ресторант Jumbo, потъна, дни след като бе изтеглен от пристанището, където работеше в продължение на близо 50 години.

Ресторантът се е преобърнал в Южнокитайско море, докато е бил транспортиран към новата си локация, съобщи компанията, която го управлява.

От Aberdeen Restaurant Enterprises заявиха, че са „много натъжени от инцидента“ и че няма пострадали членове на екипажа, пише Би Би Си.

Jumbo затвори през март 2020 г. заради епидемията от COVID-19. По груби изчисления, над 3 млн. души са опитали от кантонската кухня през годините, включително кралица Елизабет Втора, Том Круз и Ричард Брансън.

Плаващ ресторант, до който се стига само с лодка, сервира тако на КарибитеИскате ли да се носите в Карибско море, докато с едната си ръка държите тортила, препълнена с пикантно къри пиле, а в другата стискате пенест селцер от местната St. John Brewers?

Пандемията сложи край на притока от посетители на плаващия ресторант. Допреди дни той бе инспектиран от морски инженери, които одобриха преместването му на друго място. Корабът трябваше да стигне до неназована дестинация, докато се сдобие с нов оператор.

За нещастие, Jumbo потъна в неделя близо до Параселските острови. Той е бил сполетян от неблагоприятни условия.

Дълбочината на водата на местопроизшествието е над 1000 метра, което затруднява извършването на възстановителни дейности.