Общо 53 плажа по Южното Черноморието остават неохраняеми. Областната управа в Бургас е обявила обществена поръчка, за да намери спасители поне за 10 от атрактивните ивици, които са останали без концесионер, съобщава БГНЕС.

"За два от най-посещаваните плажа по Южното Черноморие - Василико и Черноморец, ще се търсят морски гардове чрез пряко договаряне още от 1 юли", обяви областният управител на Бургас Стойко Танков.

Сметката показва, че за 10-те плажа са нужни близо 100 спасители. На останалите над 40 пък ще бъдат поставени информационни табели, че са неохраняеми.

А голяма част от тях се намират в близост до други, на които има спасители и реанимационен екип.

От Асоциацията на концесионерите на плажове имат предложение.

"Когато има неохраняем плаж, който държавата трябва да го обезопаси, да бъде предлаган на най-близкия охраняем плаж, защото ние имаме тук пълен екип от спасители, пълен екип от спасително оборудване. Добре е също на неохраняемите плажове да има табела с посочен телефон на най-близкия охраняем плаж, за да може при нужда посетители и евентуално родители на даващия се да сигнализират", коментира зам.-председателят на Асоциацията Николай Димитров.