След като Върховният съд на Съединените щати постанови в петък да се отмени конституционното право на аборт, корпоративни гиганти от редица индустрии се ангажираха да предоставят подкрепа и финансова помощ на своите служители, които искат да направят аборт в щати, забраняващи процедурата, предава CNN.

Решението на съда да отмени почти 50-годишното решение, което защитаваше федералното конституционно право на аборт, се очаква да промени пейзажа на репродуктивното здраве в САЩ, оставяйки политиката на абортите в ръцете на отделните щати. Някои от тях планират да въведат нови ограничения за абортите.

Милиони хора, търсещи аборт, скоро може да бъдат принудени да преминават границите на отделните щати, за да получат достъп до процедурата, което увеличава разходите за и без това скъпата здравна услуга. За мнозина пакетите от обезщетения на работодателите може да са единственият начин да си позволят аборт.

В отговор на този проблем редица корпорации, някои от които са базирани в контролирани от републиканците щати, предприемат действия. Компании, като Citigroup, Salesforce и Match Group, бяха сред първите, които обещаха финансова подкрепа на служителите, търсещи възможности за аборт в засегнатите щати. Това стана още през май, преди решението да бъде отменено финално.

Сега, когато то вече е факт, броят на корпорациите, поели подобни ангажименти, се увеличи значително. Компании, като Bumble и Lyft, дори обещаха, че ще дарят средства на организации, подкрепящи правата на жените, като Planned Parenthood и Fund Texas Choice.

319 болници с 52 246 легла функционират у насВ сравнение с предходната година лечебните заведения за болнична помощ намаляват с едно, а леглата в тях се увеличават с 275, или с 0.5%

Корпоративна Америка все повече се ангажира с политическата страна на въпроса за абортите в отговор на натиска от страна на инвеститори, клиенти и служители. Компаниите се борят да привличат и задържат таланти и се тревожат за въздействието, което щатските закони срещу абортите биха могли да окажат върху техните служители.

До този момент списъкът на компаниите, поели ангажимент да подкрепят финансово и логистично своите служители в случай на нужда от аборт в друг щаг, включва Microsoft, Apple, Meta (компанията майка на Facebook), Yelp, Disney, Uber, Netflix, Bumble, Match Group, Box.com, Levi Strauss, Comcast-NBC Universal, Warner Bros Discovery, Condé Nast, JPMorgan Chase, Nike, Starbucks, Dick's Sporting Goods, Kroger, Alaska Airlines, Goldman Sachs и Zillow.