Администрацията на американския президент Джо Байдън и законодателите в Конгреса и Сената на САЩ обещаха да се противопоставят на Русия заради инвацзията ѝ в Украйна и заплахата, която тя представлява за европейската сигурност. Средствата, които Вашингтон е отпуснал до момента на Киев, вече надхвърлят разходите на САЩ за първите 5 години от войната в Афганистан, по данни на Пентагона.

В петък администрацията на Байдън обяви още един пакет от 400 млн. долара за военните разходи за Украйна, която се опитва да отблъсне настъплението на Русия.

Последният пакет е изготвен в координация с украинските официални лица за това, от което конкретно се нуждаят на фронтовата линия, и идва само няколко дни след като руският президент Владимир Путин обяви превземането на източната Луганска област.

Тежката артилерия, която включва гаубици и високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS), е сред основните артикули, от които Украйна се нуждае, за да атакува руските командни и контролни пунктове, разположени зад фронтовата линия.

В петък Пентагонът потвърди, че САЩ са предоставили 8 млрд. долара помощ за сигурността на Украйна след нахлуването на Русия през февруари, но Вашингтон се ангажира да похарчи много повече.

По-рано тази година Конгресът обяви, че ще похарчи 54 млрд. долара, за да помогне за отблъскването на руската инвазия.

Средствата до голяма степен ще бъдат разпределени по традиционните канали за подпомагане на Украйна, но ще осигурят и подкрепа за страните от НАТО и американските войски, разположени в Европа.

Руски журналист продаде Нобеловата си награда за мир в подкрепа на Украйнадмитрий муратов, нобел, награда


По-голямата част от пакета ще бъде разпределена в близко бъдеще, вероятно до края на годината, съобщава Fox News.

Според доклад на Центъра за стратегически и международни изследвания, в последния пакет от 40 млрд. долара, приет през май, има мерки, чието изпълнение може да отнеме години, като например закупуването на допълнителна ракетна батарея Patriot, която потенциално може да бъде изградена в съюзническа държава като Полша.

Все още не е ясно колко средства ще похарчат САЩ през 2022 г. за противодействие на агресията на Путин, но според информация, предоставена от американската Държавна агенция за подпомагане на съюзническите държави, САЩ вече са похарчили повече за подпомагане на сигурността в Украйна, отколкото през първите пет години в Афганистан

До края на 2006 г. САЩ похарчиха над 7.4 млрд. долара за борбата си срещу талибаните. До 2011 г. разходите достигнаха своя връх, когато само през тази година бяха похарчени 11.4 млрд. долара.

Байдън и други западни лидери обещаха да продължат да подкрепят Украйна "толкова дълго, колкото е необходимо".