Вносът на руски петрол в Индия през юни достигна рекордните 950 000 барела дневно, или една пета от целия внос на страната, която е третият най-голям потребител на черно злато в света.

Това сочат търговски данни, цитирани от Ройтерс.

Индийските рафинерии купуват руски петрол със сериозна отстъпка, след като много западни държави и компании спряха сделките с Москва след инвазията в Украйна през февруари.

Вносът от Русия се е увеличил с 15.5 на сто през юни спрямо май, а в същото време вносът от Ирак и Саудитска Арабия е спаднал съответно с 10.5 и 13.4 на сто.

Евтиният руски петрол дава възможност на държавните рафинерии да намалят загубите си, тъй като те продават продуктите си на ниски цени на местния пазар.

Защо руските петролни танкери изчезват от радарите?Руската инвазия в Украйна превърна страната в парий на световния енергиен пазар. Сега обаче има признаци, че руската енергия привлича интерес от потенциални купувачи, или поне на тъмно

В същото това време частните рафинерии Reliance Industries и Nayara Energy, които продават зад граница, увеличават печалбите си, съобщава БТА.

Индия оправдава увеличения внос на руски петрол с аргумента, че той е само малка част от потреблението на страната, но ако се откаже от него, това би повишило сериозно цените за крайния потребител.