Британският приматолог Джейн Гудол се сдоби със своя кукла Барби, реализирайки отдавнашна своя мечта да има кукла по нейно подобие, с която да вдъхновява малките момичета.

От Mattel Inc представиха новата кукла Барби, която е произведена от рециклирана пластмаса и е част от серията „Вдъхновяващи жени“.

С нея се оказва почит към революционните изследвания на Гудол на шимпанзетата и усилията за опазването на природата.

Куклата е облечена в каки риза и къси панталони и държи бележник. Тя също така има бинокъл на врата и Дейвид Грейбиърд до себе си - копие на първото шимпанзе, което се доверява на приматолога, докато тя осъществява своите изследвания в националния парк Гомбе в днешна Танзания.

Британската кралица се сдоби със своя кукла БарбиЕлизабет Втора, която е най-дълго управлявалият жив монарх, днес навършва 96 години

88-годишната днес Гудол започва своите изследвания в Източна Африка през 1960 г., като следи как шимпанзетата си правят инструменти, ловуват, хранят се с месо и демонстрират състрадание помежду си.

Снимка: Mattel Inc

"Когато пристигнах в Гомбе, всичко беше красиво и мечтата ми се беше сбъднала," казва тя пред Ройтерс. "В продължение на четири месеца обаче шимпанзетата бягаха от мен и въпреки че гората беше прекрасна, не можах да й се насладя, докато онзи Дейвид Грейбиърд се освободи от страха и помогна и на другите да се освободят също от страха си."

От Mattel обявиха, че ще си партнират с Института Джейн Годал и с младежкото й движение Roots & Shoots, за да образоват децата за въздействието им върху околната среда.