Падащите цени на медта предполагат, че инвеститорите са негативно настроени по отношение на икономическите перспективи, заяви анализатор от ANZ в сферата на суровините.

Медта е считана за водещ индикатор за икономическото здраве заради широката употреба на метала в множество сектори.

В момента цените се понижават, въпреки че има малко индикации за рязко понижение на търсенето или за увеличение на предлагането, заяви пред CNBC Даниел Хайнс от ANZ.

“Всъщност, се случва точно обратното — свидетели сме на признаци в Китай, че търсенето се подобрява,” казва той.

Инвеститорите обаче възприеха нагласата, че затягането на паричната политика ще доведе до по-слаб икономически растеж и това се отразява в цените на медта, допълва Хайнс.

“Това ми казва, че инвеститорите на практика са негативно настроени по отношение на икономическите перспективи,” казва той.

През второто тримесечие цената на червения метал отчете най-големия си тримесечен спад от 2011 г., според Ройтерс.

Енергийният преход ражда нови суперсили. Но дали те са готови за това?Светът постепенно започва да се отказва от изкопаемите горива, в резултат на което се налага преход към по-чисти източници на енергия

Тримесечните медни фючърси се търгуваха на цена от 7 341 долара за тон на борсата в Лондон, като поевтиняват рязко от средата на юни.

Медта, всъщност, изглежда “относително обещаващо,” казва Хайнс.

Той признава, че представянето на пазара на медта зависи от това как ще се променят глобалните нагласи с увеличението на лихвите от страна на Федералния резерв, но казва, че проблемите с предлагането вероятно ще запазят настоящото състояние, а мерките за фискални стимули в Китай в следващите 12 месеца ще повишат търсенето.

Джеймс Кан от UBS обаче смята, че ограниченията заради COVID-19 в Азия може да понижат търсенето на индустриални суровини, въпреки плановете на Пекин да стимулира икономиката чрез инфраструктура.

Дори и ако търсенето на базови метали скочи в Китай, стоковите запаси ще могат да поемат този ръст. Междувременно, останалата част от световната икономика вероятно ще се забави, което ще държи търсенето по контрол.

“Смятам, че цялостният баланс между търсене и предлагане няма да е благоприятен за добро възстановяване на цените,” казва Кан.