В наши дни на практика е невъзможно да си представим ежедневието си без мобилен телефон.

Това устройство ни позволява да бъдем винаги на разположение и е едновременно помощник и център за развлечение.

С всяка следваща година потребителите прекарват все повече време със смартфон в ръка. Поради това производителите предлагат апарати с все по-големи батерии, за да увеличат автономната им работа.

Към този процес на развитие трябва да добавим и технологията за бързо зареждане. Тя позволява да възстановим заряда на батерията за много по-кратко време.

Скоростното презареждане е нормално да провокира въпроси, например - дали е безопасно за батерията.

Технология за бързо зареждане - какъв е принципът й на работа?

Бързото зареждане е съвременна технология, която позволява максимално бързо да заредите телефона си за сметка но по-висока мощност на тока, който постъпва в батерията през блок станцията или зареждащия кабел.

Принципът й на работа се базира на увеличаване на силата на тока или напрежението, или на едното и второто заедно, за увеличаване на общата мощност.

Изключвайте телефона си за кратко, но редовно Ползите са няколко - за устройството и самите вас

За разлика от класическите “бавни” зарядни устройства, в които обикновено се използва напрежение 5 W, а силата на тока е до 2-2.5 А, то при бързото зареждане се изисква по-мощно устройство с по-сериозни параметри - например 20 W и 5 А.

Освен това повечето бързи зарядни устройства са умни. Те могат да общуват с телефона по специален протокол и при правилно използване не могат да му навредят повече, отколкото едно обикновено зарядно устройство.

Процесът на бързо зареждане протича в няколко последователни етапа. Всеки съвременен смартфон е снабден с контролер на захранването. Това е голяма микросхема, която е предназначена да регулира процеса на подава на ток към акумулатора на телефона.

След свързването на устройството към електрическата мрежа контролерът, заедно с блока за захранване, определя оптималната мощност на бързо зареждане. И едва след това започва процесът на зареждане.

Когато зарядът на батерията достигне 50-70%, в зависимост от модела, мощността пада и започва бавно зареждане, известно още като режим на дозареждане. Това се прави главно поради една причина - колкото по-бързо се зарежда батерията, толкова по-бързо се износва.

За да се удължи максимално срокът на служба след достигането на определено ниво на заряд, количеството на входящия ток плавно се намалява.

Имате Android смартфон? Никога не го зареждайте до 100%Животът на батерията е сред основните фактори, когато купуваме ново устройство

Вероятно много от вас са забелязали, че колкото по-близо е зарядът на батериято до 100%, толкова по-бавно се дозарежда.

Друга причина разработчиците да заложат този режим е, че по този начин се избягва прегряване на батерията и излишно износване.

Като заключение можем да кажем, че технологията за бързо зареждане не вреди на батерията на смартфона ви, пише ixbt.com.

Какво не бива да правите, докато използвате бързо зареждане?

Много производители съветват да не покривате смартфона с кърпа или друг предмет, докато го презареждате. Дори е препоръчително да свалите калъфа на апарата, ако е твърде плътен. По този начин го предпазвате от прегряване.

По време на презареждане е желателно да не използвате смартфона. Включеният дисплей и работещият процесор генерират допълнителна топлина. Това може да увреди устройството.

Можете ли да оставите телефона си да се презареждане през нощта с технология за бързо зареждане?

Този въпрос вълнува мнозина. Отговорът е да.

Тъй като съвременните смартфони са доста умни, те могат да контролират процеса на зареждане. Щом зарядът стане 100%, презареждането се преустановява.