Тъй като разходите за пътуване могат да достигнат почти рекордни нива през този сезон, пътуващите навсякъде търсят „най-добрата сделка“. Затова и всеки експертен съвет за спестяване на пари на почивка непременно ще има резултат. Искате ли да знаете как „експертите“ пътуват по-често, но, някак си, харчат по-малко? Независимо дали планирате вътрешно пътешествие или международно бягство, тези съвети със сигурност ще ви помогнат.

Ето 10 експертни съвета, които могат да ви помогнат да спестите при следващото ви пътуване:

Правете компромис

Едно важно нещо, което трябва да се отбележи при честото пътуване и спестяването на пари, е силата на компромиса. Може би искате да посетите хубав курорт за една седмица и да се насладите на нощния живот, но вместо това отседнете някъде около него и отскачайте за партитата. И вместо да изберете стая на брега на морето, заложете на по-евтина стая с изглед към града.

Пътувайте в подходящото време

В повечето дестинации има „пикови“ и „слаби“ сезони за пътуване. Пиковите сезони са популярни за посещение, докато ниските сезони обикновено са периодите от годината, които са по-малко привлекателни за туристически посещения. Поради това ниските сезони обикновено са по-евтини. Опитните пътешественици знаят, че трябва да избягват „пиковите“ сезони, когато могат, поради увеличенията на цените.

Правете достатъчно изследвания

Преди да резервирате или да вземете важни решения относно пътуването, отделете време, за да проучите всички свои възможности. Сравнението на цените, изкуството да се изследва какво се предлага от множество източници, е част от процеса на експертно планиране. Освен ако сделката не е уникална, проверете конкуренцията, преди официално да резервирате.

Резервирайте повече от един билет наведнъж

Този по-малко известен, но значително въздействащ съвет може да намали разходите за следващото ви пътуване. Без конкретна причина много авиокомпании таксуват малко повече за няколко резервирани места, отколкото за едно. Да приемем, че вие ​​и ваш приятел планирате да летите даден град за ваканция следващия месец. Търсите билети и виждате, че най-ниската опция е Х лв на билет. След като промените местата на „двама пътници“ вместо един, може да откриете, че цената се променя на Х-10% на билет. В тази ситуация може да ви спести пари, ако ги резервирате заедно.

Не използвайте големи летища

Полетът до голямо летище може да ви струва не малко пари. Затова помислете за кацане на по –малко летище, близо до града. Обикновено нискотарифните компании имат такива, затова не ги пренебрегвайте.

Не резервирайте пътуване чрез трета страна

Директната резервация е почти винаги най-добрият вариант за пътуване. Рядко ще намерите точно същата сделка чрез трета страна. Това, което се рекламира като „по-ниска“ цена, често води до харчене на повече пари, след като се включат данъци, такси и други скрити такси. Един от най-надеждните начини да гарантирате, че получавате най-добрата сделка, е да резервирате директно през хотела или авиокомпанията уебсайт.

Питайте за това, което искате

Това може да е най-„експертният“ съвет в списъка: поискайте това, което искате, и бъдете конкретни. За да получат това, което наистина искат, опитните пътешественици знаят колко е полезно просто да го поискат. Въпреки че не е гарантиран начин да спечелите по-хубава стая или по-добро място в полет, ако сте учтиви и конкретни, може да спечелите. Например, когато се настанявате в хотел, помислете дали да не попитате агента на рецепцията за безплатни подобрения. Същото важи и за летенето; да попитате дали има свободно място до прозореца или място до изхода, преди да започне качването, може просто да ви измъкне от (обикновено ужасната) средна седалка, на която сте сложени. По-често хората са готови да помогнат, когато е възможно