Иран забранява домашните любимци, защото са символ на Запада.

Парламентът на страната обмисля приемането на законопроект, който да позволява притежаването на домашни любимци само със специално разрешение, съобщава BBC.

Дебатът по темата започва преди повече от десетилетие, когато се предлага дори конфискация на кучета и пускането им в пустинята, припомня президентът на Асоциацията на ветеринарните лекари в страната доктор Паяма Мохеби.

Новият законопроект е свързан и с трудностите, които среща иранската икономика заради наложените санкции от западните страни. В страната е забранен вносът на храни за животни от чужбина.

В резултат на това се появяват контрабандисти, които обаче повишават цените на животинската храна главоломно - над пет пъти за няколко месеца.

Собствениците на домашни любимци са много загрижени за питомците си. Според Иранската ветеринарна асоциация, ако този закон бъде приет, "следващите поколения ще ни запомнят като хората, които са забранили кучетата, защото са кучета, и котките, защото са котки.“

Кое е най-грозното куче в света за 2022 г.?Хепи фейс (Happy Face) спечели конкурса за най-грозно куче в света

Ако законът влезе в сила, иранците ще бъдат глобявани за вноса, покупката и продажбата на домашни животни. Незаконни ще бъдат и транспортирането, и отглеждането на всякакви домашни любимци.

Смята се, че глобата ще възлиза на около 800 долара.

В миналото Иран е една от първите страни в Близкия изток, приела закон за защита на животните. През 1948 г. е създадена и първата държавна организация за контрол на спазването на закона.

Тогава дори кралското семейство притежава кучета. Всичко обаче се променя с Ислямската революция през 1979 г.

В ислямската традиция кучетата се считат за нечисти животни, а в очите на новата власт те символизират и западния начин на живот.