Мексиканският град Оахака е най-добрият за посещение в света, според читателите на Travel + Leisure.

Това сочат резултатите от World's Best Awards за 2022 г.

За изготвянето на класацията на най-добрите градове са взети предвид хотели, ресторанти със звезди Мишлен, богато културно наследство, топ атракции и протоколи за превенция от COVID-19.

Втората позиция отново е за мексикански град - Сан Мигел де Аленде, следван от Убуд в Индонезия, Флоренция в Италия и турския Истанбул.

Сравняването на най-добрите градове за 2022 г. с класацията от миналата година води до някои интригуващи наблюдения, посочват от T+L. Флоренция се завръща в първите пет тази година, издигайки се от номер 6 на номер 4, докато Удайпур, Индия, пада до номер 10 от номер 2.

Миналогодишният град-победител - Сан Мигел де Аленде, е тазгодишният номер 2. Киото, Япония, също се смъква надолу в класациянта - от № 5 на № 14, а Истанбул (№ 5) и Убуд (№ 3), запазват местата си в Топ 5.

Градът с най-краткото име в светаКазва се Å, но се произнася „О“. Намира се на Лофотенските острови в Норвегия

Читателите на T+L показват привързаност и към няколко победители от 2020 г., които отсъстват от класацията миналата година, включително Мерида, Мексико (№ 12) - център в Юкатан, който е определен като „един от най-добрите градове, които да посетите за музика, танци и кухня."

Сред испанските градове, които се завръщат в подреждането, е Севиля (№11) - столицата на Андалусия е „страхотен град, в който да се изгубите“.

Но истински фурор прави Оахака, която се изстрелва от номер 8 през миналата година до челната позиция през 2022.

1. Оахака, Мексико

След като загуби първото място от Сан Мигел де Алиенде през миналата година, този югозападен мексикански град отново се озована на върха на класацията на любими градове по света. Това е мечтана гастрономическа дестинация, особено за любителите на соса моле и алкохола мекал. Доминиращата култура на сапотеките оказва влияние върху местната кухня.

Много читатели също се възхищават на архитектурата на Оахака от 17 век, примамливата коктейлна сцена и оживените занаятчийски пазари. „Хората дават всичко от себе си, за да ви накарат да се почувствате специални“, казват посетителите. Красивите музеи, улици, кафенета и ресторанти също са фактор за победата му.

2. Сан Мигел де Аленде, Мексико

3. Убуд, Индонезия

4. Флоренция, Италия

5. Истанбул, Турция

6. Мексико Сити, Мексико

7. Чианг Май, Тайланд

8. Джайпур, Индия

9. Осака, Япония

10. Удайпур, Индия11. Севиля, Испания

12. Мерида, Мексико

12. Токио, Япония

14. Киото, Япония

15. Сием Реап, Камбоджа

16. Сеул, Южна Корeя

17. Бодрум, Турция

18. Рим, Италия

19. Мускат, Оман

20. Хой Ан, Виетнам

21. Куско, Перу

22. Кейптаун, Южна Ахрика

23. Чарлстън, Южна Каролина, САЩ

24. Банкок, Тайланд

25. Любляна, Словения