Макао ще възобнови обществените услуги, ще отвори увеселителните заведения и ще позволи посещенията на ресторанти от вторник, в опит за завръщане на нормалността в най-големия хазартен център в света, след като в продължение на девет поредни дни там не бяха установени нови случаи на COVID-19.

Салоните за красота, фитнес центровете и баровете също ще могат да възобновят работа, обявиха днес от правителството.

Здравните власти ще изискват жителите да носят маски, когато излизат, като също така ще трябва да показват отрицателен тест за COVID-19 от последните три дни, за да посещават повечето учреждения, пише Ройтерс.

"Не са установени нови случаи в Макао в девет поредни дни и рискът от разпространение на болестта беше намален сериозно," се казва още в изявлението.

Бившата португалска колония обяви около 1 800 случая от средата на юни, когато беше засегната от най-голямото разпространение на заразата, което доведе до затварянето на казина и блокирането на по-голяма част от града.

Това са най-гъсто населените градове в светаИндия доминира в класацията

Макао отвори отново казината на 23 юли, след като властите започнаха да облекчават строгите мерки.

Това беше първият път, в който Макао трябваше да се справя с бързо разпространяващия се вариант Омикрон.

Над 90% от жителите на Макао са ваксинирани напълно срещу COVID-19, но властите следват политиката на Китай за нулев COVID, според която всяко разпространение на заразата се ограничава на всяка цена, за разлика от останалата част от света, който вече живее с вируса.

Градът има само една обществена болница, която вече беше претоварена преди пандемията.