В миналото хората гледали за развлечение сценични представления, които продължавали по няколко часа.

След това се появяват съвременните аудио-визуални филми с продължителност 90 минути.

Преди десетилетие преивествахме YouTube, където средната продължителност на видеата е 11.7 минути.

Дори и те се оказват прекалено дълги за разсеяните умове, след което социалните медии откриват идеалните 15-секунди TikTok клипове, които тръгват автоматично и са подбирани от алгоритъм, който ни познава по-добре, отколкото ние самите познаваме себе си.

Подобна тенденция се наблюдава и в образованието. Завършването на определена специалност отнемаше три или повече години. След това се появиха дипломите и сертификатите. Сега хората се впускат в микрообразователни програми, а след това гордо споделят квалификацията си, с която са се сдобили само за няколко седмици, дни или часове, пише в Entrepreneur Брадли Хук, лектор и автор.

Как бъдещите лидери ще могат да се справят в един свят от обичайна заетост и микронизирано внимание? Трайното запазване на концентрация е трудно. Оставен необвързан, нашият разум търси новости и облекчение. Бързите видеоклипове, например, изискват минимална ангажираност с обещанието за доза допамин.

Редът разпада ли се до хаос? Можем ли някога вече да се насладим на бавното пътуване, на задълбочената работа и на дългия роман?

Вероятно това, което виждаме, е ентропия в действие. Редът и енергията се превръщат в космически прах, за съжаление - под формата на 15-секунди клипове на танцуващи тийнейджъри.

Изграждането на стабилно състояние

Във фрагментацията се крие потенциала за създаване — възможност частите отново да бъдат събрани в едно цяло. Сложната система се стреми да създаде жизненост във вътрешната си среда, като в същото време постига баланс с външната. Този феномен се нарича хомеостаза или установяване на стабилно състояние.

Как можем съзнателно да сглобим градивните елементи на нашия живот във формация, която е последователна, стабилна, издръжлива на външни стресови фактори и може би дори нечуплива и се наслаждава на присъщата на живота променливост?

Микро навици и макро промяна

В своя бестселър „Атомни навици“ авторът Джеймс Клиър обяснява как прилагането на малки положителни навици може да доведе до драмaтични резултати и трайна промяна. Професор Би Джей Фог от Станфордския университет споделя същото мнение в книгата си „Малки навици“.

Идеята и при двата подхода е да определите кой искате да станете и след това да деконструирате тази идентичност в микро навици, които могат постепенно да се увеличават, докато набирате инерция. Не забравяйте, че промяната създава дисбаланс.

Независимо дали искате да промените себе си или вашата организация, ще се сблъскате със съпротива. Това е така, защото промяната нарушава стабилното състояние, дори и когато, в крайна сметка, води до положителен резултат.

Как най-богатите и успели предприемачи използват свободното си времеНа практика всеки, който е постигнал значителни успехи в живота, ще признае, че неговите или нейните навици са изиграли голяма роля за това.

Питали ли сте се някога защо повечето новогодишни обещания и диети се провалят, толкова много абонаменти за фитнес остават неизползвани, а инициативи за управление на промяната отнемат години? Това е така заради склонността ни да избягваме дискомфорта и да поддържаме стабилност.

Силата да започнем с малко

Активирайки микро навици, вие тайно заобикаляте съпротивата на промяната. Вместо да започнете с половинчасово бягане, когато искате да влезете във форма, започнете, като просто си обуете обувките за бягане. След като този навик стане надежден колкото миенето на зъбите, преминете към второ ниво, което може да бъде излизането пред входната ви врата.

Подготвяйте вашата среда, като оставяте знаци и списъци. Прикрепяйте нови микро навици към навици, които вече са твърдо изградени и надеждни.

Участник в един от семинарите на Хук решава да внедри такъв микро навик, като започва да прави по пет лицеви опори всеки път, когато приготвя сутрешното си кафе. Година по-късно той вече бил направил над 1 600 лицеви опори, които иначе никога не би направил.

През втората година той удвоява усилията си и достига до близо 4 000 лицеви опори. Тази инерция се пренася и в други сфери от живота му. Той се оказва човек, трансформиран от нещо, което отнемало по по-малко от минута на ден.

Как да започнем?

Джеймс Клиър казва, че ако ставате с по 1% по-добри всеки ден, тогава до края на годината ще сте подобрили състоянието си 37 пъти. За по-голяма детайлност Хук изчислява, че 1% от 16 будни часа в денонощието се равнява на 9.6 минути.

Можете ли да отделите 9.6 минути за вашето израстване днес и във всеки ден от живота си? Ако не, нещо трябва да се промени. Ако да, какво ще направите?

Ето няколко идеи за запълването на 9.6 минути:

2 минути разтягане след събуждане
2 минути дихателни упражнения за успокояване
1 минута за определяне на три неща, които са минали добре (практикуване на благодарност)
2 минути интензивни физически упражнения, като скачане
2.6 минути за целенасочена микро почивка в средата на следобеда (излезте навън, ако е възможно)

За същото време можете да изгледате 36 видеа в TikTok. Вие сте сбор от вашите навици. Какво ще изберете?

Имате възможността да изградите отново живота си от нулата. Когато микро навиците се вкоренят, можете да увеличите мащабите на онези, които считате, че имат най-голям ефект. В крайна сметка се превръщате в човек, което е спокоен, благодарен, във форма, здрав, фокусиран или позитивен.

В мрежата от положителни навици ще откриете пространство енергия и свобода. Вместо хаос и фрагментация, ще създадете регенеративни системи, които са по-големи от сбора на отделните им части.