Азиатските акции продължиха спада от Уолстрийт от вчерашната сесия, а доходността по дългосрочните щатски държавни облигации се понижи до четиримесечно дъно, обезценявайки долара спрямо йената и други валути на фона на опасенията на инвеститорите относно риска от глобална рецесия.

Имаше притеснения и за ескалация на напрежението между САЩ и Китай на фона на визитата на председателя на Камарата на представителите в Конгреса Нанси Пелоси, въпреки възраженията на Китай, която счита острова за отделила се провинция.

Акциите в Австралия бележат спад на фона на несигурните перспективи пред търсенето на суровини, което също натежа над цените на петрола. Австралийският долар пък се търгува близо до най-високото си ниво спрямо щатския долар от средата на юни на фона на очакванията Централната банка на Австралия да обяви трето поредно увеличение на лихвите с половин процентен пункт.

Основните борсови индекси в Австралия и Южна Корея отстъпват с по около 0.3%, докато японският Nikkei падна с 1.17%.

Индексът на китайските сини чипове CSI300 се понижи с 1.06%, а хонконгският Hang Seng изгуби 1.1%.

Креймър: Задръжте парите още малко, докато пазарът отстъпиДнес Федералният резерв има насрочена среща, на която ще се реши дали ще има увеличение на лихвените проценти и с колко

Спадът при тайванския основен индекс е 1.68%, докато азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI отстъпва с 0.8%.

Е-mini фючърсите на щатския индекс S&P 500 отчитат понижение от 0.31%, който вчера се понижи с 0.28%.

Седмицата започна с изнесени данни за отслабваща фабрична активност в Китай, Европа и САЩ, като тази в САЩ се забавя до най-ниското си ниво от 2020 г.

Това се отрази негативно на петрола, като фючърсите на Брента поевтиняват до 99.74 долара днес, след като изгубиха близо 4 долара от стойността си вчера. Щатският лек суров петрол (WTI) също поевтиня до 93.67 долара за барел - след спад от близо 5 вчера.

Доходността по щатските 10-годишни държавни облигации падна до 2.53% в азиатската сесия, което беше най-ниското ниво от 5 април, на фона на очакванията, че забавянето може да накара Федералния резерв да вдигне крака от педала за затягането на паричната политика.

Държавните облигации също се възползваха от търсенето на активи убежища преди посещението на Пелоси в Тайван, твърдят анализатори.

Това допринесе за поевтиняването на щатския долар до 130.595 йени за първи път от 6 юни насам. Еврото скочи до 1.0294 спрямо долара, което беше най-високото ниво от 5 юли.

Тайванският долар пък поевтиня до най-ниското си ниво от повече от две години.