В две трети от Големия бариерен риф в Австралия е отчетено най-високото ниво на коралово покритие от близо четири десетилетия, въпреки че рифът е все още уязвим на климатични промени и масово избеляване, обявиха от мониторингова група.

Северната и централната част на рифа отчитат известно възстановяване, докато в южния регион се наблюдава загуба на коралово покритие заради разпространението на морски звезди, се посочва в доклад на австралийския Институт по морски науки (AIMS).

Според главния изпълнителен директор на AIMS Пол Хардисти, подобряването на състоянието на корала в северните и централните райони е признак, че рифът може да се възстанови, но загубата на коралово покритие в южната част е пример за това как той все още е уязвим на “продължителни тежки смущения, които се случват по-често и траят по-дълго време.”

TIME: Това са 50-те най-добри дестинации в света за 2022 г.Извадете кредитната си карта и подгответе любимите си платформи за резервации: американското списание TIME публикува класацията си 50-те най-велики места в света за 2022 г.

Големият бариерен риф страда от мащабно и остро избеляване поради повишаващите се океански температури.

Рифът беше засегнат особено тежко през 2016 и 2017 г. от подводни топлинни вълни, които предизвикаха избеляване. Тази година той преминава през шесто масово избеляване заради топлината, предизвикана от климатичните промени.

Докладът излиза след като миналата година ЮНЕСКО предложи Големият бариерен риф да бъде добавен към списък с обекти на световното наследство, които са изложени на опасност. Бъдещето на рифа трябваше да бъде обсъдено на среща в Русия през юни, но тя беше отменена заради войната в Украйна.

В централната и северната част на рифа твърдото коралово покритие достига 33% и 36%, респективно, тази година, което е най-високото ниво за последните 36 години, се казва в доклада. Междувременно, покритието в южната част пада до 34% тази година, в сравнение с 38% предходната година.