Лихвите по ипотечните кредити в САЩ отчитат понижение във втора поредна седмица, като паднаха под 5% за първи път от средата на април.

Средната лихва по 30-годишните ипотеки с фиксиран лихвен процент е била 4.99% за седмицата до 4 август, в сравнение с 5.3% в предходната седмица, според данни на Freddie Mac.

Въпреки това тя остава значително по-висока, в сравнение с преди година, когато е била на ниво от 2.77%.

Лихвите нараснаха рязко в началото на годината, достигайки максимум от 5.81% в средата на юни. Оттогава опасенията относно състоянието на икономиката ги направиха по-волатилни.

"Лихвите по ипотеките остават волатилни заради противопоставянето между инфлационния натиск и очевидното забавянето на икономическия растеж," казва пред CNN Business Сам Катер, икономист във Freddie Mac.

Колебанията се очаква да продължат, допълва той.

Спадът идва на фона на изненадващо положителните данни за някои икономически индикатори, които балансираха очакванията за предстояща рецесия, казва Джордж Ратиу от Realtor.com.

"Без ясна посока пазарите ограничават ипотечните лихви в по-тесен рейндж, след като натискът за рязко покачване отслабна," казва той.

Търсенето на ипотеки в САЩ е почти наполовина, в сравнение с преди годинаМиналата седмица общият брой на заявленията за ипотечни кредити в САЩ е бил с 52.7% по-малко, в сравнение със същата седмица година по-рано, сочат данни на Асоциацията на ипотечните кредитори (MBA) на САЩ

В отговор на високата инфлация Федералният резерв вдигна основната си лихва със 75 базисни пункта миналата седмица, което беше второто поредно такова повишение.

Фед не определя директно лихвите, които кредитополучателите плащат по ипотечните заеми. Лихвените проценти по ипотеките зависят от доходността по щатските 10-годишни държавни облигации. Те обаче се влияят индиректно от усилията на Фед да ограничи инфлацията.

Що се отнася до потребителите, те продължават да харчат, натрупвайки рекордните 16.2 трлн. долара дълг на домакинствата, според данни на Фед от тази седмица.

Достъпността все още е най-голямото предизвикателство

По-високите разходи за финансиране на покупка на жилище вече оказаха ефект върху купувачите. Продажбите на ново строителство и на съществуващи жилища падат в последните месеци, тъй като някои купувачи се оттеглиха от пазара.

Купувачите считат домовете за още по-недостъпни, тъй като инфлацията изяжда по-голям дял от техните приходи, а повишаващите се цени на кредитите намаляват покупателната им способност.

Преди година купувач, който плаща 20% първоначална вноска за жилище с цена от 390 000 долара и финансира останалото с 30-годишна ипотека с фиксирана лихва при среден лихвен процент в размер на 2.77%, е плащал месечна вноска от 1 277 долара, според Freddie Mac.

Днес купувач, който купува жилище на същата цена при средна лихва от 4.99%, би плащал 1 673 месечна вноска по кредита, което е с близо 400 долара повече всеки месец.