Още четири кораба със зърно и слънчогледово олио напускаха украинските пристанища през подсигурения морски коридор.

Милиони тонове зърно бяха блокирани в Украйна заради военните действия там, което доведе до дефицит и по-високи цени на храните в редица страни.

Миналата седмица тревогите бяха разсеяни, когато за първи път от февруари тази година кораб, натоварен със зърно, напусна украинските пристанища.

Четирите плавателни съда сега се отправят към Турция, където ще минат проверка, като част от сделката между Русия и ООН. Те отплаваха от Одеса и Черноморск в неделя. И двата са се насочили към Босфора.

След проверките два от корабите ще акостират в Турция, а другите два се насочват към Италия и Китай.

Друг празен кораб пристигна в Черноморск в неделя следобед, готов да бъде натоварен със зърно за износ, пише BBC.

Съгласно споразумение, сключено с посредничеството на Турция и ООН миналия месец, Русия се съгласи да не атакува кораби, които преминават транзит, докато Украйна увери, че ще насочва корабите, минаващи през минирани води. Сделката, която е валидна за 120 дни, може да бъде подновена, ако и двете страни са съгласни.

Сложната процедура изглежда работи, поне засега. Договорката е сериозен пробив на фона на 5-месечния конфликт между Русия и Украйна. Тя е жизненоважна и за останалия свят.

Двадесет милиона тона зърно бяха блокирани в страната в резултат на блокадата, наложена от Русия на украинските пристанища. Ако сделката се осъществи, Украйна се очаква да изнася до три милиона тона зърно на месец. Украинските власти казват, че има добри признаци, че износът на зърно е безопасен, като призоваха компаниите да се върнат в пристанищата на страната.

Най-голямата хранителна компания продължава да увеличава ценитеNestlé е повишила цените на продуктите си с 6.5% през първото полугодие на 2022 г. на фона на

Надеждата е, че износът ще помогне за облекчаване на световната продоволствена криза, като същевременно ще донесе така необходимата чуждестранна валута.


Президентът на Украйна Володимир Зеленски приветства възобновяването на износа, но каза, че опасенията за сигурността остават.

Първият кораб, който напусна Украйна миналата седмица - Razoni - отпътува от Одеса, превозвайки 27 000 тона царевица за ливанското пристанище Триполи. По-късно официални лица информираха, че той няма да акостира по план.

Русия, Турция, Украйна и ООН подписaха споразумение за износ на зърнотоСпоразумението за износ на украинско зърно през Черно море е валидно за 120 дни с възможност за удължаване

Украинското посолство в Ливан каза пред агенция Ройтерс в неделя, че корабът е "забавен", без подробности за причината или актуализирана дата на пристигане. Съвместен координационен център, който беше създаден, за да наблюдава износа, каза, че пътуването на Razoni ще бъде пробно, като неговият опит ще бъде използван за фина настройка на процедурите за следващите пътувания.

По данни на S&P за 2021 г. най-големите вносители на украинско зърно са Египет, Индонезия, Бангладеш, Турция, Йемен, Филипини, Мароко, Тунис, Либия и Етиопия.