Ужасът от аварията в Чернобилска атомна електроцентрала продължава да напомня за себе си. Дори и сега, 36 години след отровния облак на 26 април 1986, в някои плодове и зеленчуци се откриват радиоактивни съединения.

Аварията предизвиква облак от радиоактивни отпадъци, който преминава над части от СССР, Източна Европа и Скандинавия. Обширни райони в днешните Украйна, Беларус и Русия са замърсени, а около 200 хил. души са евакуирани от родните си места.

В Южна Германия все още има диворастящи гъби, замърсени с радиоактивен цезий, сочат данните от ново проучване на Федералната служба за радиационна защита, цитирано от ДПА.

Резултатите от него показват, че гъбите са замърсени с изотопи на цезий-137 с произход от ядрената авария в Чернобил през април 1986 година.

Онколозите са категорични, че цезий-137 може да се натрупва в тъканите на костите и да увреди генетичния им материал. В дългосрочен план това би могло да доведе до заболяване от рак на костите и левкемия.

Всяка година ФСРЗ изследва за наличие на изотопа диви ядливи гъби на осем места в южногерманската провинция Бавария. На някои места са били отчетени над 4000 бекерела цезий-137 на килограм гъби. Горната граница за продаваните по пазарите гъби е 600 бекерела.

Чернобил: Безопасно ли е посещението на района? Преди тридесет и пет години най-тежката ядрена катастрофа в света възниква в украински град близо до границата с Беларус Въпреки, че при консумация на гъбите в умерени количества, те не биха могли да са рискови за здравето, препоръката е да се внимава с количеството им и така да се избегне ненужно излагане на радиация, пише БТА.