Горивата у нас ще продължат да поскъпват, прогнозира в "Денят започва" по БНТ председателят на газовата и петролна асоциация Андрей Делчев. Според него цената на дизела ще върви нагоре, а тази на бензина ще го следва с по-бавни темпове.

"Под 3 лева няма бензин, но следваме пазара в Европа, а и в целия свят. Това лесно може да се проследи - следва се цената на суровия петрол, която тръгна надолу и цените в България също тръгнаха надолу. В момента обаче има застой и не е ясно дали трендът ще продължи надолу или ще обърне посоката, каза той.

По думите на Делчев мярката за отстъпката от 25 стотинки за литър гориво не влияе на търговската цена, а помага на частните потребители.

Инфлацията се отразява на цените на горивата чрез труда, електроенергията и природния газ, който е на входа на рафинерията - той е необходима суровина за обработката на петрола, обясни той.

НАП провери над 60 бензиностанции през уикендаИнспекторите установили 6 нарушения, свързани с предоставяне на компенсацията от 25 ст

Делчев подчерта, че България е на дъното по цени. Така той отговори на твърдението на политици от ГЕРБ, че цената е повишена неправомерно с около 1 лев нагоре.

Искам да кажа, че тази сметка не е вярна. Сметката е такава, каквато показва пазарът. Най-верният измерител е пазарът. Откъде политиците вадят този 1 лев, който е в повече, не мога да кажа, каза още Делчев.