Със сигурност сте чували за Кипър, Куба и Кюрасао, но какво ще кажете за островната нация Кирибати, единствената държава в света, която е на четирите полукълба? Или сте посетили Бонер, единствената държава, която е изцяло защитен морски парк? По света има безброй по-малко известни острови, на които ви очакват нови преживявания. От подводни пощенски станции до музикални фестивали за хора с конкретни имена, на тези острови има всичко друго, но не и големите тълпи.

Ето 10 от най-добре пазените тропически тайни в света.

Бонер

Див. Сух. Пълен с фламинго. Холандският карибски остров Бонер е мечтано бягство за любителите на плажа, ентусиастите на открито и всеки, който обича наистина уникалните изживявания. Това е първата в света синя дестинация, където можете да плавате по суша в блокарти с карибски ветрове, духащи в косите ви, да опитате първата кактусова водка в света и да се гмуркате в топли, девствени води - кристално чисти, тъй като целият остров е защитен морски парк. Освен това, ако името ви е Хуан или Педро (или друго производно като Хуана, Йохана, Питър или Петра), всеки юни във ваша чест има целодневен фестивал за музика.

Кайос Кочинос

Кайос Кочинос е непокътнат рай в Хондурас, състоящ се от два малки острова – Кайо Гранде и Кайо Майор. Можете да наемете свой собствен частен необитаем остров с палми за по-малко от 200 долара на вечер, да се учите от местни учени и да подражавате на актьорския състав на испанската версия на Survivor, който редовно снима там. Този възхитително отдалечен и защитен морски парк е достъпен с лодка от Ла Сейба, площадката за приключения в Хондурас.

Вануату

Ще ви се прииска да празнувате, след като се докоснете до Champagne Beach или Ratua Private Island, които са страхотни дестинации във Вануату. Тази република от 83 острова, разпръснати като скъпоценни камъни в лазурния Тихи океан, е една от най-малко посещаваните страни в света. Освен това е мултикултурен и многоезичен – хората в столицата Порт Вила говорят английски, френски и бислама, креолски диалект. За разлика от никъде другаде по света, селяните на остров Танна във Вануату идолизираха покойния принц Филип и го смятат за богоподобно превъплъщение на древен воин. Друго уникално нещо за Вануату? Първата в света подводна поща .

Dhidhoofinolhu

Dhidhdhoofinolhu е малък, но прекрасен Малдивски остров, който е дом на курорта South Ari Atoll. Има 1192 острова на Малдивите, но тази тънка лодка-мечта е специална поради уникалното си местоположение за целогодишно наблюдение на китови акули. Курортът заема целия остров, който е в защитена морска зона с 50 места за гмуркане, където може да се насладите на делфини и морски костенурки. Перфектният Dhidhdhoofinolhu е 200 метра широк и почти два километра дълъг, с пясъчни ивици, наклонени палми и чист бял пясък, накъдето и да се обърнете.

Кирибати

Дори и на най-отдадените любители на географията може да е трудно да посочат Кирибати на картата. Вероятно и вие го казвате погрешно. Кирибати се произнася като ki-ree-bas на гилбертски, местния език. Тази слабо посещавана островна нация е единствената държава на планетата, която попада в четирите полукълба. Неговите 32 атола са пръснати на цели 3,5 милиона квадратни километра в Тихия океан. Елате за риболов, наблюдение на птици, сърфиране, гмуркане, излежаване по пустите плажове.

Тувалу

Забравете за тълпите в Тувалу, който е посрещнал само 3600 посетители през 2019 г. Разположено между Австралия и Хаваите, това е една от най-малките и най-отдалечените страни в света. Ще пристигнете със самолет от Фиджи или Кирибати на летището в столицата Фунафути. Прекарайте дните си в слънчеви бани, плуване и гмуркане с шнорхел на пухкави меки плажове и обиколете девствените острови.

Койба

Островът в Панамския залив Чирикуи на тихоокеанското крайбрежие някога е приютявал около 3000 политически затворници и опасни престъпници. Тази заплашителна репутация означава, че предприемачите и туристите останаха настрана, което доведе до почти недокосната, изолирана и биоразнообразна територия. Сега това е дестинация за гмуркане от световна класа - в същия коридор като Галапагоските острови в Еквадор - и е обявено за обект на световното наследство на ЮНЕСКО през 2005 г.

Коморски острови

Коморските острови са архипелагична нация в Индийския океан край източното крайбрежие на Африка между Мадагаскар и Мозамбик. Това е вашата дестинация, ако търсите изолирано, диво приключение или може би детоксикация - алкохолът не се продава широко на островите. Гранд Комор (Нгазиджа) е най-големият остров и дом на столицата Морони, която прилича повече на село, отколкото на град.

Монсерат

Този крушовиден остров в сърцето на Карибско море е много по-малко известен от най-близките си съседи, което го прави привлекателен за търсещите спокойствие и уединение. Пейзажите му са едновременно драматични и епични. Посетете погребания във вулкани призрачен град Плимут, отправете се към Джак Бой Хил или Обсерваторията на вулкана Монсерат (MVO), за да погледнете вулкана Soufrière Hills (който е забранен) и наблюдавайте ендемични животни като гущер и змия galliwasp, както и гигантските жаби, известни като планински пилета.

Сао Томе и Принсипи

Разположен край бреговете на Габон в Западна Африка, Сао Томе и Принсипи е описван като рай на земята. „Африканският Галапагос“ е друго прозвище. Тази португалоговоряща нация от два острова гъмжи от девствени, отдалечени плажове, изобилни водопади и буйни тропически гори. Списъкът с природни забележителности продължава. Малко са пътниците, които пътуват до този планински оазис, който заслужава да бъде в светлината на прожекторите веднъж завинаги.