Идната седмица се очаква компанията Gastrade, притежаваща плаващата инсталация за съхранение и регазификация на втечнен природен газ в гръцкия град Александруполи, да обсъди споразумение за свързване на терминала с гръцкия национален оператор за пренос на газ.

Терминалът в Александруполи ще бъде свързан с газопреносна система с газопровод с дължина 28 километра, по който суровината ще се транспортира до пазарите на Гърция, България и по-широкия регион - от Румъния, Сърбия и Северна Македония до Молдова и Украйна, пише БНР.

Пазарният тест и търговете за доставка, както и други технически аспекти на проекта отдавна са приключили, отбелязват гръцките медии.

Сред резервиралите капацитет е и "Булгаргаз" с 500 млн. кубически метра годишно.

Очаква се плаващата инсталация за съхранение и регазификация на втечнен природен газ край Александруполи да започне работа догодина.

Гръцките медии съобщават обаче, че се полагат усилия пускането й в експлоатация да се ускори до края на първата половина на 2023 година, заради ситуацията на международния газов пазар и несигурната ситуация с газовите доставки от Русия.

Успоредно с процесите по първия терминал край Александруполи, текат и тези за втория плаващ терминал, също във водите край Александруполи. Той също ще бъде разработен от компанията Gastrade.

Кое е най-евтиното отопление тази зима?На пелети, дърва, газ, ток или централно парно?

Утре президентът Румен Радев свиква среща с ръководствата на две компании, с дял в плаващия терминал край Александруполи, за да се обсъдят възможностите за увеличаването на количествата природен газ, които България ще внася.